Dodik odgovorio na inicijativu poslodavaca: Ako mislite da je bolje u Federaciji, slobodno idite

Dodik odgovorio na inicijativu poslodavaca: Ako mislite da je bolje u Federaciji, slobodno idite


Predsjednik Republike Srpske (RS), Milorad Dodik, pružio je odgovor na nedavnu inicijativu Unije poslodavaca RS i Privredne komore RS koja je zahtijevala suspenziju odluke o najnižoj plaći za 2024. godinu. I dok Dodik tvrdi da poslovanje u RS neće biti ugroženo, ističe kako neće pristati na pregovore pod prijetnjama.

Odluka o povećanju najniže plaće stupila je na snagu 1. januara 2024., podizavši najnižu plaću s 700 KM na 900 KM. Međutim, inicijativa poslodavaca izazvala je zabrinutost, a predstavnici Unije poslodavaca RS i Privredne komore RS ističu da bi ovakav potez mogao dovesti do ozbiljnih posljedica po ekonomiju RS.

Dodik je na današnjoj konferenciji za medije izrazio razumijevanje za zabrinutost privrednika, ali istovremeno naglasio kako neće dozvoliti ucjene koje bi mogle ugroziti radnike. “Želim da privrednici uspješno posluju, ali to ne može ići preko leđa radnika”, rekao je Dodik.

Oni koji su prijetili preseljenjem u Federaciju BiH suočavaju se s odlučnim stavom predsjednika Dodika. “Oni koji misle da im je bolje u FBiH i time prijete, slobodno im je putovanje, a mi im ni prijetnju time nećemo oprostiti”, dodao je Dodik.

Zbog nepomirljivih stavova, postavlja se pitanje kako će se dalje razvijati odnos između vlasti RS i poslodavaca te koje konkretne posljedice mogu proizaći iz ovog sukoba interesa.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija