Parlament FBiH usvojio zaključak o nefunkcioniranju radnih tijela

Parlament FBiH usvojio zaključak o nefunkcioniranju radnih tijela


Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojili su zaključak o nefunkcioniranju parlamentarnih radnih tijela. Ova inicijativa proizašla je iz SDP-a, Naroda i pravde, Naše stranke, HDZ-a, HDZ 1990 i PDA. Zaključak je podržalo 51 zastupnik, dok je 31 bio protiv, a suzdržanih nije bilo.

Predsjednik Zakonodavno-pravne komisije Belmin Zukan istaknuo je da je cilj zaključka deblokiranje rada radnih tijela, koja su suočena s problemom nedostatka članova koji ne prisustvuju sastancima, što ometa donošenje odluka.

Prema zaključku, radno tijelo može raditi čak i ako mjesta predsjednika, zamjenika predsjednika i člana radnog tijela ostanu upražnjena zbog prestanka mandata prije isteka vremena na koje su izabrani.

U takvim slučajevima, radno tijelo može odlučivati ako sjednici prisustvuje većina članova čiji mandat nije prestao, a odluke će se donositi većinom glasova prisutnih članova čiji mandat nije prestao. Ova primjena zaključka odnosi se isključivo na situacije kad mjesta u radnim tijelima ostanu upražnjena zbog prestanka mandata.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija