Dodik odgovorio na inicijativu poslodavaca: Ako mislite da je bolje u Federaciji, slobodno idite

Predsjednik Republike Srpske (RS), Milorad Dodik, pružio je odgovor na nedavnu inicijativu Unije poslodavaca RS i Privredne komore RS koja je zahtijevala suspenziju odluke o najnižoj plaći za 2024. godinu. I dok Dodik tvrdi da poslovanje u RS neće biti ugroženo, ističe kako neće pristati na pregovore pod prijetnjama.

Odluka o povećanju najniže plaće stupila je na snagu 1. januara 2024., podizavši najnižu plaću s 700 KM na 900 KM. Međutim, inicijativa poslodavaca izazvala je zabrinutost, a predstavnici Unije poslodavaca RS i Privredne komore RS ističu da bi ovakav potez mogao dovesti do ozbiljnih posljedica po ekonomiju RS.

Dodik je na današnjoj konferenciji za medije izrazio razumijevanje za zabrinutost privrednika, ali istovremeno naglasio kako neće dozvoliti ucjene koje bi mogle ugroziti radnike. “Želim da privrednici uspješno posluju, ali to ne može ići preko leđa radnika”, rekao je Dodik.

Oni koji su prijetili preseljenjem u Federaciju BiH suočavaju se s odlučnim stavom predsjednika Dodika. “Oni koji misle da im je bolje u FBiH i time prijete, slobodno im je putovanje, a mi im ni prijetnju time nećemo oprostiti”, dodao je Dodik.

Zbog nepomirljivih stavova, postavlja se pitanje kako će se dalje razvijati odnos između vlasti RS i poslodavaca te koje konkretne posljedice mogu proizaći iz ovog sukoba interesa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79