Skrivio nesreću u kojoj je poginuo suvozač: Grgiću tri godine i četiri mjeseca zatvora

Dvadesetjednogodišnji Marko Grgić osuđen je pred Kantonalnim sudom u Širokom Brijegu na tri godine i četiri mjeseca zatvora nakon što je oglašen krivim da je pijan skrivio nesreću u kojoj je pognuo Vedran Maksić (29), suvozač u njegovom vozilu u momentu nesreće.

Izrečenom presudom Grgiću je izrečena i zabrana upravljana vozilom u trajanju od jedne godine.

Saobraćajna nesreća za koju je osuđen Grgić dogodila u martu 2017. godine u mjestu Proboj, u općini Ljubuški. Grgić je te večeri, s 0,96 promila alkohola u krvi, “BMW-om 3”, vozeći 96 kilometara po satu udario u rasvjetni stup desnom bočnom stranom vozila.

Od posljedica udara suvozač u njegovom vozilu Maksić je zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Po optužnici Kantonalnog tužilaštva u Širokom Brijegu, Grgiću je stavljeno na teret da je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola i kretao se negozvoljenom brzinom od 96 kilometara na sat na dijelu ceste gdje je ograničenje brzine 40 km/h.

Bio je svjestan da takvim radnjama grubo i bezobzirno krši saobraćajne propise i da uslijed toga može ugroziti javni saobraćaj, te izazvati opasnost za sudionike u saobraćaju te je na to i pristao. Uslijed takve vožnje, ulaskom u krivinu lijevog smjera izgubio je kontrolu na vozilom i prešao na drugu traku, udario u trotoar, a potom i u rasvjetni stub.

– Nakon prijema pismenog otpravka presude Kantonalno tužilaštvo ZHK će odlučiti o ulaganju žalbe zbog odluke o kaznenopravnoj sankciji, kako u dijelu koji se odnosi na kaznu, tako i u dijelu koji se odnosi na sigurnosnu mjeru zabrane upravljanja automobilom – kazao je za Faktor Josip Aničić, viši stručni saradnik i službenik za odnose sa javnošću Kantonalnog tužilaštva ZHK.

 

 

Crna hronika/Faktor

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments