Majka se preudala i ostavila sedmoro djece sa bolesnim ocem

Majka se preudala i ostavila sedmoro djece sa bolesnim ocem


Ova priča počinje prije tri godine u selu Bosce kada je majka sedamoro djece napustila dom i otišla u drugo selo, ostavivši svoju djecu s ocem Zoranom Stojanovićem. Od tada, nije uspostavljena nikakva komunikacija između majke i djece koju je ostavila iza sebe.

Stojanovići su smješteni u kući svog amidže, koji je nedavno preminuo. Ovoj porodici nedostaje ne samo majka već i osnovni uslovi za dostojanstven život. Jedno od djece, Nataša, pati od teškog oblika cerebralne paralize, što dodatno otežava njihovu situaciju.

Život u Boscu obilježen je siromaštvom, bolešću i nebrigom. Djeca, često napuštena, pate i traže podršku koja im je potrebna. Uzimajući u obzir katastrofalne uslove u kojima žive, zajednica i lokalne institucije nastoje pronaći rješenje kako bi pomogli ovoj porodici.

Zla sudbina poigrala se i sa Stojanovićima u čijem domu mala Nataša boluje od najtežeg oblika cerebralne paralize i zbog koje je, kako kaže Zoran, njena majka napustila i nju i ostalu djecu i njega.

“Pobjegla od zla i siromaštva, od boleština i plača djece koja ne znaju šta znači riječ ‘nemam’,” kaže Zoran.

Teško je slušati plač i jecaje djece, dozivanje majke, njihove molbe koje više liče na prosjačenja, da im slučajni posjetioci udijele neki dinar kako bi kao i njihovi vršnjaci u obližnjoj osnovnoj školi, kako kaže Maja, imali da kupe kesu čipsa ili neku čokoladicu.

“Jeste sve propalo i praljavo. Nema gdje nogom čovjek da stane, ali šta da radim ja moram da radim jer ne mogu da djecu izdržavam od socijale, dječijeg dodatka i tuđe njege”, govori nerazgovjetno Zoran kome, kako kaže predstavnik opštine Kosovska Kamenica, treba odrediti staratelja, pa tek onda djeci.

Uz redovan svakodnevni topli obrok koji dobija iz narodne kuhinje “Majka Devet Jugovića” ne prođe sedam dana, a da Zoranovoj djeci neko od donatora ne dopremi pomoć u hrani, higijeni, odjeći i obući.

Nedavno, je o trošku jedne nevaldine organizacije iz Beograda zamijenjen kompletan namještaj i namještaj ali je sve “uništeno i pretvoreno u robu pokupljenu sa smetljišta”.

Međutim, napori lokalnih vlasti i humanitarnih organizacija nisu dovoljni da riješe ovu duboku socijalnu krizu. Potrebna je veća podrška kako bi se osiguralo da ova djeca imaju pristup osnovnim potrebama, obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti.

Ova priča iz Bosca podsjeća nas na duboke socijalne probleme s kojima se suočavaju mnoge ranjive porodice širom svijeta.

“Nešto se mora uraditi da se ova djeca izvuku i smjeste u porodice u kojima bi zdravo odrastala i vaspitavala se”, rekla je za “Telegraf” predsjednica Privremenog organa Kosovske Kamenice, Tanja Aksić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija