Djevojčica pogođena kamenom: Roditelji više od 10 puta prijavljivali nasilje

Osnovna škola “Car Konstantin” oglasila se danas povodom incidenta u kojem je jedna od učenica napadnuta kamenom, ističući svoju najoštriju osudu svakog oblika nasilja te naglašavajući svoj kontinuirani rad na prevenciji vršnjačkog i svakog drugog vida nasilja.

Direktorka škole, Gordana Milošević, naglasila je da je o događaju obaviještena policija, koja još uvijek istražuje slučaj. U skladu s propisima, škola je postupila i po ranijoj prijavi protiv učenice na koju je tada ukazano od strane roditelja napadnute učenice.

Slučaj je uzburkao javnost, pogotovo zbog tvrdnji prijatelja oca pretučene djevojčice profesora dr Igora Novakovića da je učenica prebijena od strane tri vršnjakinje maskirane fantomkama i to samo zato jer je dobila peticu iz njemačkog jezika.

Iako škola još uvijek ne iznosi detalje o motivima nasilja, ističući da policija istražuje slučaj, direktorka Milošević naglasila je da su poduzete sve potrebne mjere kako bi se osigurala sigurnost učenice i svih ostalih učenika.

Škola je obavila razgovore s učenicima i njihovim roditeljima, pregledala snimke sa školskih kamera te sprovela anonimnu anketu među učenicima. Također, uspostavljena je kontinuirana saradnja s policijskim službenicima radi daljnjeg istraživanja slučaja.

U vezi s prethodnom prijavom nasilja, škola je reagovala i preduzimala sve zakonom propisane mjere i aktivnosti kako bi zaštitila učenice i osigurala bezbjedno okruženje. Učenici koji je trpio nasilje pružena je podrška kroz individualni savjetodavni rad, vršnjačku podršku te radionice sa odeljenjem. Učenica koja je vršila nasilje podvrgnuta je pojačanim vaspitnim aktivnostima.

Ovaj incident je izazvao šok u javnosti, posebno nakon tvrdnji da su roditelji djevojčice više od 10 puta prijavljivali nasilje, a da nije bilo odgovarajuće reakcije na te prijave.

Više javno tužilaštvo u Nišu preduzima sve neophodne radnje radi utvrđivanja relevantnih činjenica u vezi sa događajem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79