Donesena odluka da BiH započne pregovore sa Frontexom

Donesena odluka da BiH započne pregovore sa Frontexom


Večeras je održana vanredna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila započinjanje pregovora sa Frontexom koja je usvojena.

Podsjećamo, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je 1. decembra prošle godine uputilo Vijeću ministara BiH sastav pregovaračkog tima i osnove za vođenje pregovora radi potpisivanja Sporazuma sa Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (Frontex).

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, koji trenutno učestvuje na Generalnoj skupštini INTERPOL-a u Beču, istakao je da je ovo značajan korak BiH ka približavanju Evropskoj uniji i uspostavljanju saradnje sa evropskim sigurnosnim agencijama.

Nakon završetka unutrašnjih procedura u BiH i pregovora sa Frontexom, BiH će postati dio zajedničke evropske granične sigurnosti i u ovoj oblasti.

Frontexove operacije znatno doprinose stabilnosti i sigurnosti europskih granica. Kada država članica EU-a treba pomoć na svojim vanjskim granicama, Frontex može uputiti specijalizirane službenike graničnog nadzora EU-a kako bi ojačali nacionalne snage. Nedavni je primjer Finska, koja je tražila potporu Frontexa na granici s Rusijom.

Opći je operativni cilj univerzalan: službenici raspoređeni u različitim operacijama pomažu u graničnim kontrolama i kontrolama, uključujući sprečavanje i otkrivanje kriminala. Ovisno o potrebama u određenom operativnom području, mogu prikupljati operativne informacije ili biti uključeni u praćenje pograničnih područja i pokrenuti operacije traganja i spašavanja. Mogu podupirati druge aktivnosti na granicama, kao što su uzimanje otisaka prstiju, provjere isprava i registracija migranata i/ili sudjelovati u funkcijama nacionalne obalne straže te olakšati razmjenu s drugim europskim ili međunarodnim tijelima sa sličnim zadaćama i misijama.

Frontex ima ključnu ulogu u poboljšanju sigurnosti granica tijekom određenih događaja ili razdoblja kada su specijalizirane usluge ključne.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija