Europski graničari pomoći će BiH suočiti se s hiljadama migranata

Europski graničari pomoći će BiH suočiti se s hiljadama migranata


Bosna i Hercegovina je pokrenula pregovore o statusnom sporazumu s Europskom agencijom za graničnu i obalnu stražu, Frontexom, otvarajući put prema jačanju granica i efikasnijem suzbijanju ilegalnih migracija. Službeni početak pregovora predstavlja ključni korak prema uključenju BiH u kolektivni sistem europske sigurnosti.

Statusni sporazum omogućit će Frontexu da rasporedi stalne snage europske granične i obalne straže na teritoriju Bosne i Hercegovine, po potrebi nadležnih vlasti u BiH. Ova saradnja bit će od vitalnog značaja za jačanje domaćih sigurnosnih kapaciteta, pogotovo s obzirom na povećanu prijetnju koju predstavljaju ilegalne migracije.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, Ramo Isak, naglasio je važnost ovog koraka u suočavanju s izazovima migrantske krize, posebno duž zapadnobalkanske rute. Očekuje se da će Frontex doprinijeti aktivnim mjerama kontrole granice, čime će se osigurati sigurnost i red.

Sigurnosna situacija u regiji zahtijeva brze mjere, a otvaranje pregovora s Frontexom predstavlja važan korak prema jačanju saradnje i koordinacije između BiH i europskih sigurnosnih agencija. Očekuje se da će statusni sporazum dodatno poboljšati sposobnost države da odgovori na izazove migrantskog pritiska duž granica.

Iako su brojke ilegalnih migracija opale u januaru ove godine, Bosna i Hercegovina suočava se s kontinuiranim priljevom migranata i sigurnosnim prijetnjama. Statusni sporazum s Frontexom predstavlja ključnu tačku u jačanju domaće sigurnosti i doprinosi ukupnoj europskoj sigurnosti u kontekstu migracijske krize.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija