Ministar Isak o sigurnosti i pranju novca u FBiH: “Izgradnjom su se počeli baviti i kriminalci”

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, Ramo Isak, razgovarao je u emisiji Pressing o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji na području FBiH, posebno se osvrćući na problematiku pranja novca i finansiranja terorizma.

Isak je naglasio važnost Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, ističući da je od suštinskog značaja za sigurnost i stabilnost države. Također, govorio je o saradnji policije i o borbi protiv kriminala, a posebno je naglasio ozbiljnost problema pranja novca kroz izgradnju objekata.

“Kriminalci se bave izgradnjom, ubrizgavajući neregularno stečeni novac u legalne tokove. Gradnja je postala najinteresantnija, a najveći problem proizlazi iz te oblasti”, izjavio je ministar Isak.

Isak je dalje spomenuo konkretan slučaj koji se trenutno vodi protiv bivšeg ministra sigurnosti BiH, Dragana Mektića, gdje je u pitanju oko 1.600.000 KM, naglašavajući potrebu za ozbiljnim pristupom rješavanju ovakvih predmeta.

“Mogu pričati samo iz iskustva mojih kolega koji su radili na određenim predmetima. Vi dobro znate za predmet koji se vodio protiv nekadašnjeg ministra sigurnosti BiH, Dragana Mektića.U tom predmetu dolazi u pitanje oko 1.600.000 KM. Taj predmet je još aktivan. Imali smo različitih iskustava. Otvore mali ugostiteljski objekt gdje se vrte enormni porezi, oni uredno plaćaju porez i na taj način se neregularni novac ubrizga u regularne tokove. Najveći problem je gradnja. Vi dobro znate da je gradnja postala najinteresantnija. Naravno, ne svi ljudi koji se bave gradnjom. Ne želim da se neko uvrijedi. Ali izgradnjom su se počeli baviti i kriminalci. Ubrizgavaju neregularno stečeni novac u legularne tokove i to je pranje novca”, kazao je Isak.

Na pitanje o umiješanosti političara u pranje novca kroz gradnju, ministar Isak je odgovorio da će se morati sačekati rezultati istraga, ali je istakao potrebu za transparentnim postupanjem tužilaštava.

“Uvijek je odgovor da oni vode istragu i uvijek određuju tok istrage. Ne bude li se uskoro nešto desilo u tom predmetu javno ću izaći o čemu se radi. Govorimo o predmetu u slučajevu građevinarastva. Konkretno nemam informacije oko kasina. Određeni lobiji koriste kasina za pranje novca. Smatram da bi tužilaštva naše države morala iskoristiti operativne podatke koje dobivaju i da pokrenu određene istrage. Jednostavno, postavlja se pitanja odakle određenim ljudima određena imovina”, kaže Isak.

Ministar je govorio i o mogućem pranju novca preko kladionica te naglasio potrebu za istragom u toj oblasti. Također, ministar Isak se osvrnuo na svoju imovinu, pozivajući sve političare da se podvrgnu provjeri porijekla imovine, čime bi se dodatno podigla transparentnost.

Na kraju, ministar Isak je istakao važnost rada institucija i pravosudnog sistema kako bi se efikasno suprotstavili pranju novca i organiziranom kriminalu u FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79