SDS: Za fer izbore i demokratiju u BiH potrebne su hitne izmjene Izbornog zakona

SDS: Za fer izbore i demokratiju u BiH potrebne su hitne izmjene Izbornog zakona


Potpredsjednik SDS-a i delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Želimir Nešković, ističe da je koalicija na državnom nivou već trebala ući u završnu fazu izmjene Izbornog zakona, ali izražava sumnju da će vladajuća struktura prihvatiti potrebne promjene.

“Siguran sam da SNSD i njihovi partneri iz vladajuće većine na nivou BiH neće pristati da se Izborni zakon BiH izmijeni. Nema sumnje da im postojeći zakon omogućava manipulacije i potpunu kontrolu nad izbornim procesom”, izjavio je Nešković.

SDS se zalaže za temeljite izmjene koje bi osigurale fer i poštene izbore. Nešković je predstavio ključne prijedloge stranke, uključujući uvođenje skenera na biračkim mjestima, video nadzor na ulazima u biračka mjesta te provjeru psihofizičke sposobnosti kandidata od strane ljekara specijaliste. Dodatno, stranka zagovara primjenu dvokružnog sustava biranja za inozemne pozicije.

Uz to, Nešković je istaknuo važnost Zakona o Ustavnom sudu BiH te pozvao na hitno stavljanje tog zakona na dnevni red, tvrdeći da je to ključna pretpostavka za unapređenje pravnog sustava u Bosni i Hercegovini.

“Treba pustiti da taj zakon dođe na dnevni red, a kakvu će sudbinu doživjeti vidjet ćemo. Imamo vremena da ga korigujemo i smatram da je u interesu svih naroda u BiH bolji zakon o Ustavnom sudu BiH“, naglasio je Nešković.

SDS-ov pristup izazvao je raspravu unutar političkog spektra BiH, dok građani s nestrpljenjem očekuju ishod razgovora o izmjenama Izbornog zakona, ključnog elementa za demokratski razvoj zemlje.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija