Sarajevo dočekalo ramazan uz tradicionalni top s Žute tabije

Sarajevo dočekalo ramazan uz tradicionalni top s Žute tabije


Sarajevo je večeras svečano dočekalo mjesec ramazan, mjesec posta muslimana, uz tradicionalno označavanje kraja posta pucnjem iz topa sa sarajevske Žute tabije. Ova autentična tradicija, stara više od stotinu godina, okupila je veliki broj građana Sarajeva, ali i turista koji su uživali u svečanom ozračju.

Pucanj iz topa sa Žute tabije ozvaničio je početak ramazana, odabranog mjeseca za muslimane, dok je sama tabija postala omiljeno mjesto okupljanja Sarajki, Sarajlija i stranih turista tokom ovog svetog mjeseca. Posmatranje zalaska sunca i iftara sa Žute tabije postalo je neizostavan dio ramazanske tradicije u Sarajevu.

Turisti su se posebno divili ovoj jedinstvenoj manifestaciji koja kombinira vjerski duh, kulturu i historiju ovog područja.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein-ef. Kavazović, obratio se muslimanima povodom nastupajućeg ramazana, potičući ih da otvore svoja srca prema milosti ovog svetog mjeseca.

U svojoj poruci, reis Kavazović je pozvao na ljubav prema drugima, strpljenje, smjernost i iskrenost u obavljanju ibadeta, te je izrazio nadu da će Allah blago uvesti sve vjernike u mjesec svoje milosti.

Sarajevo će i u narednim danima biti mjesto okupljanja građana, koji s velikim interesovanjem prate tradicionalno ispaljivanje topa sa Žute tabije, simbola početka iftara i kraja dnevnog posta.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija