Zakon o sukobu interesa u BiH izazvao žustre rasprave u RS

Zakon o sukobu interesa u BiH izazvao žustre rasprave u RS


Nakon što je Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou BiH usvojen u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, situacija u Republici Srpskoj (RS) postala je napeta. Opozicija tvrdi da je usvajanjem ovog zakona došlo do prenosa nadležnosti na nivo BiH, posebno izražavajući zabrinutost zbog sastava nove Komisije za odlučivanje o sukobu interesa.

Prema novom zakonu, Komisija se sastoji od sedam članova, pri čemu se glasovi članova iz RS ne smatraju obaveznim za donošenje odluka. Opozicione stranke iz RS ističu da je time ugrožena ravnopravnost i konstitutivnost naroda u odlučivanju.

Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH iz RS, bio je uzdržan prilikom glasanja te je naglasio da dio zakona remeti ravnopravnost i da postoji nedostatak koncenzusa. Opozicija je podržala njegovu poziciju, dok su članovi SNSD-a pokušali opravdati usvajanje zakona tvrdeći da je RS zaštićena.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, kritizirao je usvajanje zakona, nazivajući ga opasnim mehanizmom preglasavanja na nivou BiH. S druge strane, lider RS Milorad Dodik tvrdi da RS nije pretrpjela prenos nadležnosti te je kritizirao opoziciju tvrdeći da je dobra okolnost imati takvu opoziciju.

Inače, u prošlom zakonu, za odluku Komisije za odlučivanje o sukobu interesa bila su neophodna dva glasa članova koji dolaze iz Republike Srpske.

Očekivano, nakon Radmanovićevog stava, opozicija je dobila vjetar u leđa, ističući da je SNSD na čelu sa Miloradom Dodikom još jednom “kapitulirao”.

“Dodikov SNSD u parlamentu BiH izglasao je zakon kojim se zakonski uvodi opasan mehanizam preglasavanja u institucijama BiH. Komisija za odlučivanje o sukobu interesa na BiH nivou će odluke moći donositi većinski, bez glasa iz Republike Srpske ili Federacije BiH, svih konstitutivnih naroda, što je ključni mehanizam funkcionisanja BiH. Klasičan prenos nadležnosti i urušavanja ustavne pozicije Republike Srpske”, rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDPa i poslanik ove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

S druge strane, poslanici i delegati SNSDa pokušali su opravdati usvajanje zakona ističući da je Republika Srpska zaštićena, a i sam Dodik, obraćajući se opoziciji, upitao je: “Kako i gdje ovi nesrećenici vide prenos nadležnosti?” Ipak, i Dodik nije objasnio zbog čega nema prenosa nadležnosti napadajući opoziciju da mrzi i njega, ali da je dobra okolnost kad ima takvu opoziciju kakvu ima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija