Vlast u Sarajevu ne ispunjava ni osnovni zadatak: Vrh policije kadrovski i operativno osakaćen nekompetentnim ljudima, politički dio problema još je gori

Vlast u Sarajevu ne ispunjava ni osnovni zadatak: Vrh policije kadrovski i operativno osakaćen nekompetentnim ljudima, politički dio problema još je gori


Gdje mačke nema, miševi kolo vode, stara je narodna poslovica koja se može savršeno primjeniti na trenutno stanje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Traumatično je, nehumano i nepodnošljivo nabrajati pucačine, premlaćivanja, divljanja, sakaćenja, ranjavanja i smrti koje su se na ulicama Sarajeva dogodile u zadnjih nekoliko mjeseci piše Raport.

Amaterizam MUP-a KS: Policija nije u stanju osigurati utakmicu “visokog” rizika

Zastrašujući je i uznemirujući postao vremenski tempo u kojem se razni zločini i pogibije dešavaju.

Važna tema

Svaki dnevni policijski bilten vrvi od sitnih i krupnih “prekršaja” lica od ranije poznatih organima reda i mira, a strah kod građana, posebno roditelja, dosegnuo je neslućene razmjere.

To što se psiholozi pitaju kakve to generacija odgajamo u ovom trenutku je nevažno. Pitanje je gdje je mačka koja treba miševe satjerati tamo gdje im je mjesto?

Sigurnost u Kantonu Sarajevo uvijek je bila važna tema. Kao najveći i grad sa najviše stanovnika jasno je da statistički pokazatelji moraju biti i viši.

No, sad čini se dostižemo cifre svjetskih prijestonica kriminala.

A za to vrijeme, kantonalni ministar Admir Katica bavi se zakonom o javnom redu i miru kojim želi stati ukraj neposlušnim medijima i huškačima na društvenim mrežama.

Njegov komesar Fatmir Hajdarević nevidljiv je, izgubljen u organizacijskom rasulu, nesposoban da provede ono zbog čega je njegov prethodnik smijenjen, a on dovedem – da provede tender za nabavku policijske opreme.

Vrag je odnio šalu

Osim što je očito vrh policije kadrovski i operativno osakaćen nekompetentnim ljudima, politički dio problema još je gori.

Trenutna vlast okupljena oko Trojke u Skupštini Kantona Sarajevo kao noj gura glavu u pijesak kako bi sama sebe spriječila da vidi i čuje rafale i vriske sa sarajevskih ulica.

Inače destruktivna i galamdžijska opozicija pak u ovom slučaju ne pretjeruje kada od šefa Skupštine, stranačkog kolege ministra Katice, Elvedina Okerića traži hitnu sjednicu Skupštine KS.

Naravno, Okerić je jedan od nojeva s glavom u pijesku koji ne samo da ne želi da vidi i čuje vapaje sa kriminalom preplavljenih ulica nego podivlja i na sam upit da se o tome razgovara, jer bi to otvorilo – legitiman – prostor za javne i višesatne kritike na račun njegovog stranačkog kolege.

No, vrag je odnio šalu.

Kad se građani ne osjećaju sigurno, ne treba ni vlast.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija