Zastupnik Magazinović upozorava na štetne posljedice ‘profesionalnih žalitelja’ u javnim nabavkama

Zastupnik Magazinović upozorava na štetne posljedice ‘profesionalnih žalitelja’ u javnim nabavkama


Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Saša Magazinović, istakao je ozbiljan problem prisustva “profesionalnih žalitelja” u procesu javnih nabavki.

Magazinović je naglasio da su kompanije i pojedinci koji se specijaliziraju za podnošenje žalbi postali ozbiljan izazov, često koristeći te taktike za ucjenu i reketiranje drugih tvrtki, te za zaustavljanje nabavki i projekata.

“Poslovna zajednica i institucije ukazuju na ovaj problem, a i Agencija za javne nabavke potvrđuje eskalaciju problema”, izjavio je Magazinović. Kako bi se suočili s ovim izazovom, Magazinović se sastao s direktorom Agencije kako bi razmotrili korake za rješavanje ovog problema, uključujući i angažiranje sigurnosnih i pravosudnih institucija.

“Promjene su nužne, a pitanje zašto do sada nisu provedene je legitimno”, dodao je Magazinović. On je ranije postavio pitanje Agenciji za javne nabavke o učestalosti podnošenja žalbi od strane istih tvrtki, tražeći informacije o ovom problemu.

Agencija za javne nabavke je priznala eskalaciju problema “profesionalnih žalitelja” te navela primjere tvrtki koje su u kratkom razdoblju podnijele veliki broj žalbi na različite nabavke. Takve aktivnosti imaju ozbiljne negativne posljedice, uključujući odgađanje važnih projekata i nedostatak ključnih resursa.

Magazinović je istaknuo da u Bosni i Hercegovini postoje tvrtke koje se bave isključivo žalbama na tendere, što dovodi do ozbiljnih problema u javnim nabavkama. Planira se sastanak ovog tjedna kako bi se razgovaralo o rješavanju ovog problema, uključujući i mogućnost uključivanja drugih institucija kako bi se spriječilo daljnje zloupotrebe i otežavanje javnih nabavki.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija