Ustavni sud BiH: Alarmantna situacija zbog političke blokade

Ustavni sud BiH: Alarmantna situacija zbog političke blokade


Situacija u Ustavnom sudu BiH postala je alarmantna zbog blokade iz RS-a, što dovodi do toga da strane sudije donose sve presude, upozorili su sudije Ustavnog suda na nedavnoj press konferenciji.

Predsjednica Suda Valerija Galić istakla je: “Izvršen je pritisak na još jednog kolegu koji je u januaru otišao u prijevremenu penziju. Na ovaj način je onemogućen rad Ustavnog suda BiH u Velikom vijeću gdje je šest domaćih sudija, a najmanje pet je potrebno za kvorum.”

Osim toga, Galić je dodala: “Najviše je apelacionih predmeta, gdje se građani obraćaju Ustavnom sudu kada smatraju da su im povrijeđena prava zagarantovana Ustavom BiH.”

Predsjednica Suda je prezentirala i brojke iz prošle godine: “U 2023. godini iz predmeta apelacione nadležnosti zaprimljeno je 5.465 predmeta, a riješeno njih 1.465, dok je ostalo preko osam hiljada neriješenih predmeta.”

Potpredsjednik Mirsad Ćeman naglasio je važnost poštivanja odluka Suda, rekavši: “Odluke ne samo ovog nego svakog Suda kada se donesu, i kada se dođe do finalnog akta, treba ispoštovati.”

Sutkinja Helen Keller upozorila je: “Napad na sudstvo u BiH izgleda prati globalni trend. Napad na sudstvo o ovoj zemlji je prijetnja i to znači da se zakon ne sprovodi.”

Keller je dodala: “Ako su pisani zakoni zaštićeni Ustavnim sudom onda su i građani ove zemlje zaštićeni.”

Sutkinja Seada Palavrić istaknula je: “Oni koji ne žele strance, oni zapravo ne žele domaće sudije. Kada bi imali kvorum, onda bi se odluke donosile u Velikom vijeću.”

Ovo je samo vrh ledenog brijega, kako su sugerirali sudije, te je očito da politička blokada treba biti okončana kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje Ustavnog suda BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija