Neobično toplo vrijeme: Za samo dva sata primili petoro pacijenata sa akutnim infarktom miokarda

Neobično toplo vrijeme: Za samo dva sata primili petoro pacijenata sa akutnim infarktom miokarda


Neobično visoke temperature za ovaj period godine bilježe se širom regiona, što nije samo razlog za zabrinutost zbog klimatskih promjena, već i za zdravstvene implikacije koje nose. Bilježi se značajan porast pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima, što je direktno povezano sa ovim iznenadnim toplim vremenom.

Sa Klinike za kardiologiju na Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”, Petar Otašević, istakao je da su neuobičajene vremenske prilike izazvale ozbiljne posljedice po zdravlje građana.

“Danas, 31 stepen krajem marta zaista nije uobičajeno za naše podneblje. To nije samo neprijatnost za sve nas, već predstavlja i ozbiljnu pretnju za osobe sa srčanim oboljenjima”, naglasio je Otašević.

U petak uveče, dežurno odjeljenje za akutni infarkt miokarda u Institutu “Dedinje” suočilo se sa naglim povećanjem broja pacijenata.

“Za samo dva sata primili smo petoro pacijenata sa akutnim infarktom miokarda. Ovo je vrlo neuobičajeno i jasan pokazatelj kako vremenske promene mogu uticati na zdravlje ljudi”, izjavio je Otašević.

Osim toga, Otašević je upozorio i na dodatne izazove koje donosi promjena sata koja se očekuje tokom vikenda.

“Iako se naizgled čini da promjena od jednog sata nije velika, ipak svako od nas ima neki unutrašnji ritam. Kod posebno osetljivih građana, ova promjena može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema”, objasnio je Otašević.

Kardiolog je apelovao na građane da ne uzimaju lijekove na svoju ruku ukoliko primjete bilo kakve simptome.

Osim povećanja broja pacijenata sa akutnim srčanim oboljenjima, on je takođe upozorio na povećan rizik od drugih komplikacija, poput skoka krvnog pritiska i bolova u grudima, naročito kod starijih osoba.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija