Schmidtova odluka iz 2022. izbija iz cipela Dodika i Čovića: Odluka o privremenom finansiranju ključna u kontroli blokada

Schmidtova odluka iz 2022. izbija iz cipela Dodika i Čovića: Odluka o privremenom finansiranju ključna u kontroli blokada


Odluka koju je visoki predstavnik Christian Schmidt donio u junu 2022. godine sada ima presudan utjecaj na političku scenu Bosne i Hercegovine, posebno uoči lokalnih izbora, dok Milorad Dodik prijeti novim blokadama. Ova odluka, koja se odnosi na privremeno finansiranje institucija BiH, bitna je jer se trenutno aktivira krajem marta, kada ističe važeća instrukcija.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a, pokušava se izvući iz političke krize koja je nastala nakon izmjena Izbornog zakona BiH nametnutih od strane Christiana Schmidta. Ove izmjene su predstavljale ozbiljnu prepreku za Dodika, jer su uključivale kontrolu nad stranačkim finansijama tokom izbornih kampanja, ograničavanje korištenja javnih resursa u kampanji, te jačanje pozicije državnog Centralnog izbornog povjerenstva (CIK), što je narušavalo Dodikovu sposobnost da manipulira izbornim procesom.

Međutim, ključna odluka koju je Schmidt donio bila je ona o privremenom finansiranju institucija BiH. Ova odluka preusmjerila je ovlasti donošenja odluka o privremenom finansiranju s Vijeća ministara BiH na ministra finansija i trezora BiH. To je značilo da čak i ako bi Dodik pokušao blokirati finansiranje izbora putem opstrukcije u Vijeću ministara, ovlasti za donošenje odluka su prenesene na ministra finansija, čime se izbjegao mogući politički zastoj.

Dodik je najavio korake kao kontramjere, uključujući bojkot njegovih kadrova u donošenju odluka u državnim institucijama. Međutim, važno je istaći da bi Schmidtova odluka iz 2022. godine spriječila ovakve poteze da nije bilo nje. Ova odluka je tada okončala opstrukcije, osiguravajući neprekidno finansiranje izbora i osiguravajući funkcionalnost državnih institucija.

Trenutno je važno pratiti kako će se aktuelni ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić iz SNSD-a postaviti u vezi s ovom obavezom, budući da instrukcija o privremenom finansiranju ističe krajem marta. Ukoliko ministar ili zamjenik ministra ne ispune svoje obaveze u vezi s privremenim finansiranjem, predviđene su sankcije, uključujući novčane kazne.

Schmidtova odluka iz 2022. godine pokazuje svoj značaj i danas, pružajući mehanizme koji sprečavaju političke blokade i osiguravaju kontinuiranu funkcionalnost državnih institucija u Bosni i Hercegovini.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija