Policija u USK potpisala novi kolektivni ugovor

Policija u USK potpisala novi kolektivni ugovor


Potpisan je Kolektivni ugovor za policijske službenike Unsko-sanskog kantona, označavajući značajan korak ka unapređenju radnih uslova i prava policijskih službenika. Današnje svečano potpisivanje, održano u sjedištu Vlade Unsko-sanskog kantona, označilo je ključni trenutak suradnje između Vlade, Sindikata policije Unsko-sanskog kantona i Sindikata policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Adnan Habibija, ministar unutrašnjih poslova, predstavljajući Vladu Kantona, zajedno sa sindikalnim liderima Mirsadom Mahmutovićem i Alminom Eminovićem, predstavnicima Sindikata policije Unsko-sanskog kantona i Sindikata policijskih službenika MUP-a USK, potvrdio je svoju posvećenost poboljšanju uvjeta rada policijskih službenika.

Premijer Unsko-sanskog kantona, Nijaz Hušić, istaknuo je da je osiguranje sigurnosti građana ključno pitanje za Vladu USK.

U tom kontekstu, fokus Vlade je na materijalno-tehničkom opremanju, jačanju stručnih kapaciteta te osiguranju transparentnosti u radu policijskih službenika.

Novi Kolektivni ugovor, koji će trajati tri godine, donosi značajna poboljšanja za policijske službenike. Povećanje plaća je samo jedan aspekt; ugovor također donosi nova prava za policijske službenike. To uključuje pravo na naknadu u slučaju pripravnosti, kao i pravo na naknadu za kupovinu odjeće za službenike raspoređene u Sektor kriminalističke policije. Uz to, članovi jedinica za specijalističku podršku sada imaju pravo na naknadu za ishranu tijekom rada.

Osim toga, Kolektivni ugovor inkorporira odredbe iz Zakona o policijskim službenicima Unsko-sanskog kantona, što rezultira povećanim brojem dana godišnjeg odmora i većim procentom trajnog dodatka na plaću za obavljanje poslova pod posebnim uslovima.

Ovim potpisom, Vlada Unsko-sanskog kantona i sindikalni predstavnici demonstriraju svoju posvećenost stvaranju povoljnih radnih uvjeta za policijske službenike, istovremeno osiguravajući kontinuiranu podršku u očuvanju sigurnosti i stabilnosti u Kantonalnoj zajednici.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija