Planovi za nove žičare u Sarajevu: Nova era povezanosti?

Planovi za nove žičare u Sarajevu: Nova era povezanosti?


Novi urbanistički plan za grad Sarajevo, koji je nedavno usvojen u formi nacrta, donosi sa sobom značajne promjene u kantonu, uključujući i planove za izgradnju nekoliko žičara koje bi povezale određene dijelove grada ili općine sa okolnim brdima.

Jedan od ključnih planova uključuje izgradnju žičare do Huma, ali i do brda Žuči, koje se uzdižu iznad teritorija općina Novo Sarajevo i Novi Grad. Također, razmatra se i izgradnja žičare koja bi povezivala naselje Hrasnicu s planinom Igmanom.

Ovi ambiciozni projekti, ako budu realizirani, značajno bi promijenili izgled i funkcionisanje grada, s obzirom na to da trenutno jedina žičara u gradu vodi do Trebevića.

Pomoćnik direktora za prostorno planiranje i zaštitu okoliša kantonalnog Zavoda za planiranje razvoja, Edin Jenčiragić, istakao je značaj brda Žuči, navodeći da je njegova zelena površina jednaka dvije i po površine Central parka u New Yorku.

I dok se planovi za izgradnju žičara susreću s određenim entuzijazmom, organizirane su i žive rasprave o njihovoj izvedbi.

Javna rasprava o nacrtu plana i pojedinostima vezanim za općinu Novo Sarajevo održat će se danas u 14 sati u prostorijama Općine Novo Sarajevo.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija