Kako će Jelka Milićević postati zamjenik direktora Agencije za bankarstvo FBiH ako ne može biti član stranke?

Kako će Jelka Milićević postati zamjenik direktora Agencije za bankarstvo FBiH ako ne može biti član stranke?


Nakon što je bivša dopremijerka Federacije BiH i ministrica finansija FBiH Jelka Miličević označena kao najozbiljniji kandidat za funkciju zamjenice direktora Agencije za bankarstvo FBiH, otvara se pitanje njenog eventualnog imenovanja s obzirom na odredbe zakona.

Kako se spekuliše da je ova pozicija rezervisana za članicu HDZ-a, činjenice ukazuju na moguće prepreke.

Prema članu 22 (stav 3) Zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH, direktor i zamjenik direktora Agencije ne mogu biti članovi političkih stranaka. Taj zakonski uslov postavlja dilemu u vezi sa mogućim imenovanjem Miličevićeve za ovu funkciju, s obzirom na njen politički angažman u HDZ-u.

Konkurs za ovu poziciju, objavljen u Službenim novinama FBiH 15. marta, također ističe ovaj uslov kao obavezni kriterij, zajedno s zahtjevom da kandidat nije na funkciji u političkoj stranci.

Ovo podstiče sumnje u pravovaljanost konkursa, posebno s obzirom na brisanje specifičnih uslova koji su bili potrebni za izbor zamjenika direktora Agencije za bankarstvo u 2015. godini.

Portal Istraga.ba ranije je izvijestio o prilagođavanju uvjeta kako bi Miličević bila favorizovana kao kandidat.

Ukoliko se zakonski uslovi ne usaglase s Miličevićevim političkim angažmanom, imenovanje za funkciju zamjenice direktora Agencije za bankarstvo FBiH može biti dovedeno u pitanje, ostavljajući otvoreno pitanje o budućnosti ove pozicije i eventualnim daljim koracima u postupku imenovanja.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija