Dramatično stanje Jablaničkog jezera: Problem koji se ponavlja godinama

Dramatično stanje Jablaničkog jezera: Problem koji se ponavlja godinama


Udruženje “Zeleni Neretva Konjic” podijelilo je jezive prizore Jablaničkog jezera na društvenim mrežama, ističući ugroženo stanje jezera. Ovo udruženje upozorava na zabrinjavajuće pojave koje su rezultat zagađenja, što je izazvalo brojne reakcije, kako među građanima tako i među stručnjacima.

Prema navodima iz udruženja, zagađenje jezera uzrokovano je prekomjernim ispuštanjem fosfata, što je potvrdio i šef Odsjeka za biologiju na Nastavničkom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić”, Sanel Riđanović.

Riđanović ističe da se radi o dugogodišnjem problemu te naglašava važnost pronalaska primarnog izvora zagađenja. Nekontrolirano cvjetanje algi, čije je uzročnik prekomjerno prisustvo fosfora, može dovesti do ozbiljnih ekoloških posljedica.

“Ovo je pogubno za ribe i za klasičnu floru, jer te alge apsorbiraju kisik i automatski u vodi nema dovoljno kisika, što može rezultirati pomorom riba”, upozorava Riđanović za Klix.

Prema njegovim riječima, ključno je pronaći izvor zagađenja, bilo da je uzrok kanalizacija u Konjicu ili neka industrijska aktivnost. Nalaz izvora zagađenja od presudne je važnosti kako bi se spriječile daljnje negativne posljedice po ekosistem Jablaničkog jezera i okolne zajednice.

Pored toga, kako kaže, ide i turistička sezona, kad bi po njegovim riječima trebalo zabraniti kupanje, jer kako ističe, cvjetanje algi između ostalog će stvoriti i veliki koncentraciju bakterija, što može biti pogubno za kupače.

Iz Agencija za vodno područje Jadranskog mora kažu kako su zaprimili informacije i fotografije o promjenama na Jablaničkom jezeru koje, kako navode upućuju na pojavu cvjetanja algi kao što je to zabilježeno i ranijih godina.

“Organiziran je terenski obilazak i uzimanje uzoraka. Terenskim obilaskom je utvrđeno kako nema promjena boje izgleda rijeke Neretve na području grada Konjica. Obzirom na rekordno visoke temperature i ukupne hidrološke prilike, ovakve pojave se mogu očekivati i u narednom periodu”, navode iz Agencija za vodno područje Jadranskog mora.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija