Problemi kontrole hrane u BiH: Skandal s čokoladicama Milka Oreo

Problemi kontrole hrane u BiH: Skandal s čokoladicama Milka Oreo


Otkriće komadića plastike u čokoladicama Milka Oreo izazvalo je val zabrinutosti i postavilo pitanja o sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini.

Nedavni slučaj pronađenih komadića plastike u popularnim čokoladicama Milka Oreo, serije OSK0934652, izazvao je opravdanu zabrinutost javnosti o sigurnosti hrane. Ovaj incident je i izazvao pitanja o funkcioniranju sistema kontrole hrane prije nego što proizvodi stignu na police trgovina.

Zastupnica Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta, Marijana Hrvić-Šikuljak, hitno je zatražila od Agencije za sigurnost hrane BiH informacije o povlačenju spornih čokoladica s tržišta. Također je tražila podatke o tome u kojim marketima su proizvodi bili ili su još uvijek u prodaji te kakve mjere su preduzeli nadležni inspekcijski organi.

Odgovor Agencije otkrio je nekoliko alarmantnih činjenica. Federalni inspektorat za hranu, koji ima samo dva inspektora za hranu, nije bio informiran o povlačenju proizvoda od strane Republičke uprave za inspekcijske poslove RS-a. Osim toga, federalni propisi koji regulišu ovu oblast datiraju od prije 50 i više godina, što ukazuje na zastarjelost sistema.

Zabrinutost zbog nedostatka kontrole hrane dodatno je pojačana izjavom FUZIP-a da je segment sigurnosti hrane u sistemu kontrola prilično zapostavljen. Tek dva od deset kantona imaju inspektore za hranu, a inspektori nemaju adekvatnu opremu za uzimanje uzoraka.

Uvoznik čokoladica Milka Oreo, Nelt d.o.o. Istočno Sarajevo, obaviješten je od proizvođača o potrebi provjere kvaliteta proizvoda. Uvoznik je odmah blokirao zalihe proizvoda za prometovanje i naložio njihovo povlačenje s tržišta.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija