Traže nove spasioce: Godišnje imaju 20 velikih akcija

Traže nove spasioce: Godišnje imaju 20 velikih akcija


Gorska služba spašavanja – Stanica Sarajevo osnovana je davne 1962. godine i pprimarno je oformljena za potrebe odgovora na nesreće koje su se događale u planini, a danas djeluje na gotovo svim nepristupačnim terenima.

– GSS – Stanica Sarajevo ima više od 120 članova, a članom se postaje nakon prijave na javni natječaj koji raspisujemo najmanje jednom u dvije godine. Trenutno imamo raspisan konkurs za prijam novih članova koji traje do kraja aprila. Kandidati za članove prolaze šestomjesečno razdoblje obuke gdje se susreću s radom GSS-a, tehničkom opremom koja se koristi na terenu, tehnikama spašavanja u različitim vremenskim uvjetima te uvodom u prvu pomoć na nepristupačnim terenima. Nakon obuke vrši se testiranje za prijam u stanicu. Po prijamu u stanicu kandidat postaje član, gdje se nastavlja educirati i aktivno sudjelovati u aktivnostima stanice. Nakon izvjesnog razdoblja vrijednog rada i angažmana na terenu otvara se prilika za napredovanje u zvanje gorski spasilac te instruktor gorskog spašavanja – kaže Strukan za Fenu.

Od osnivanja službe pa sve do današnjeg dana Gorska služba spašavanja – Stanica Sarajevo ima niz uspješnih akcija, a njezini članovi su ostali volonteri.

GSS – Stanica Sarajevo na godišnjoj razini u prosjeku ima oko 20 kompleksnih akcija i otprilike još toliko jednostavnih, ako se ne uzme u obzir dežura na skijalištima, gdje za sezonu bude oko 100 intervencija.

– Kontinuirani rad omogućio nam je sposobnost uspješnog odziva i realizaciju svake akcije. Jedna od relativno skorijih akcija koja se izdvaja kao iznimno izazovna je spašavanje unesrećene planinarke na via ferrati “Srce Veleža”, koja se dogodila prošle godine. Ona se sastojala od različitih elemenata spašavanja. Sam pristup unesrećenoj osobi s tjelesnim povredama prouzročenim padom na via ferrati bio je zahtjevan. Medicinsko zbrinjavanje i transport unesrećene osobe uključivali su napredne tehnike stijenskog spašavanja. Svako stijensko spašavanje samo po sebi nosi velike rizike, a u akcijama gdje se uključi i transport unesrećene osobe helikopterom dolazi do dodatnog rizika pada kamenja koje nadlijetanje helikoptera može prouzročiti – kazao je Strukan.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija