Prijedlog Semira Efendića: Brčko Distrikt model kako integrisati BiH

Prijedlog Semira Efendića: Brčko Distrikt model kako integrisati BiH


Semir Efendić, predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), istakao je u Brčkom da je Distrikt Brčko model koji može poslužiti kao primjer kako se može integrirati cijela Bosna i Hercegovina, te da je u ovom dijelu zemlje ta integracija uspješno ostvarena, za razliku od drugih regija.

Govoreći povodom centralne proslave 28. godišnjice osnivanja Stranke za BiH, koja se ove godine održava u Brčkom, Efendić je naglasio da je cilj u budućnosti vratiti stranku na nivo BiH u punom kapacitetu i omogućiti joj aktivno sudjelovanje u odlučivanju na državnom nivou.

“Od 2010. godine, kada je završen mandat Harisa Silajdžića u Predsjedništvu BiH, SBiH nije značajno prisutna u izvršnoj vlasti države, a procesi su uglavnom stagnirali. Vjerujemo da možemo biti stabilizirajući faktor u narednom periodu, ali prije toga moramo pripremiti našu organizaciju. Imamo priliku da to pokažemo u Brčkom, gdje prvi put imamo gradonačelnika iz naše stranke”, rekao je Efendić.

Dodao je da se rezultati dobro vide i u drugim gradovima kao što su Čelić, Srebrenik i Novi Grad u Sarajevu, gdje članovi SBiH obavljaju važne funkcije.

Gradonačelnik Brčkog Zijad Nišić izjavio je novinarima da je ova godišnjica prilika da se pokaže kako SBiH predstavlja konkurenciju političkim opcijama koje su svoj izborni rezultat i legitimitet sticale na nacionalnom populizmu.

“Mi smo stranka koja se fokusira na interese države BiH, politički braneći njen suverenitet, teritorijalni integritet i pravnu nezavisnost. Borimo se za BiH u odnosu na druge političke subjekte, a istovremeno imamo partnere u toj borbi. Zalažemo se za državu koja je jednaka za sve narode, temeljimo put ka evropskim i NATO integracijama”, istakao je Nišić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija