Suđenje Senaidu Memiću: Svjedočenja o nadležnostima i procedurama izdavanja građevinskih dozvola

Suđenje Senaidu Memiću: Svjedočenja o nadležnostima i procedurama izdavanja građevinskih dozvola


Na Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno je suđenje bivšem načelniku Općine Ilidža, Senaidu Memiću, i četvero zaposlenih u istoj instituciji, optuženih za zloupotrebu položaja. Svjedoci Kantonalnog tužilaštva Sarajevo raspravljali su o procedurama koje prate izdavanje potrebnih saglasnosti i dozvola za građenje.

Haris Kasapović, pomoćnik načelnika Općine Ilidža za prostorno uređenje, detaljno je opisao proces od podnošenja zahtjeva do izdavanja dozvola. Po njegovim riječima, svaki zahtjev prolazi kroz više etapa, uključujući terenski pregled geodeta i urbanista te finalnu izradu rješenja o dozvoli koja potpisuju odgovorni u službi.

Edina Ajdinović, šefica Odjeljenja za pravne poslove Sektoru prostornog uređenja u Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, naglasila je da regulacioni i urbanistički planovi spadaju pod nadležnost općina. Također, dodala je da ministar ima pravo prenijeti određene nadležnosti na općinu, što omogućava vodenje prvostepenih postupaka na lokalnoj razini.

Optužnica tereti Memića i njegove suradnike za izdavanje nezakonitih dozvola, čime su, prema tužiteljstvu, postupali po direktnim uputama bivšeg načelnika. Građevinski inspektori Arnautović i Sanja Čizmedžić također su optuženi za propust u nadzoru izdanih građevinskih i urbanističkih rješenja.

Ajdinović je tokom unakrsnog ispitivanja dodala da je uvijek postojala mogućnost da ministar određene nadležnosti prenese na općinu i da se tamo vode prvostepeni postupci, što dodatno pojašnjava odgovornost općinskih vlasti u procesu izdavanja dozvola.

Slučaj je privukao pažnju javnosti zbog implikacija koje ima na lokalnu samoupravu i način na koji se upravlja prostornim planiranjem i izdavanjem građevinskih dozvola u BiH.

Naredno ročište zakazano je za 13. maj, gdje se očekuje daljnje rasvjetljavanje okolnosti ovog slučaja.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija