Foto: hercegovinainfo
Morski pas slučajno uhvaćen u Neumu

Morski pas slučajno uhvaćen u Neumu


Danas je u Neumu, jedinom bosanskohercegovačkom gradu na moru, lokalni ribar ostvario rijedak ulov – upecao je mladunče morskog psa modrulja, poznatog i pod nazivima modri kučak, pas modrac, pas modrak, pas modrulj ili zupka.

Mladunče je težilo oko 12 kilograma, što je izuzetno rijedak događaj za ovaj dio Jadrana.

Modrulj je vrsta morskog psa koja obično živi u dubokim vodama Jadranskog mora i rijetko se približava obalama.

Ovi morski psi su poznati po svojoj brzini i agilnosti, jer njihovo tijelo oblika torpeda omogućava kretanje brzinom između 35 i 90 km/h, čineći ih jednim od najbržih morskih pasa u svijetu.

Odrasli primjerci ove vrste mogu narasti između tri i po i četiri metra dužine i težiti do 150 kilograma.

Važno je naglasiti da ulov modrulja u Neumu spada u kategoriju slučajnih ulova. Ovi morski psi se ne smiju namjerno loviti ili izlovljavati.

Unatoč svojoj rijetkosti, modrulj se često nalazi kao slučajan ulov na parangalima i u ribarskim mrežama, što je dovelo do njihove klasifikacije kao jedne od najugroženijih vrsta morskih pasa u svijetu.

Modrulj je također poznat po tome što je jedan od najopasnijih morskih pasa u Jadranskom moru, zajedno s velikom bijelom psinom.

Privlači ga krv, a u potrazi za plijenom, koji može uključivati ribe i galebove na površini mora, može se približiti i ljudima, iako su napadi izuzetno rijetki.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija