CIK BiH usvojio pravila Christiana Schmidta i najavio raspisivanje lokalnih izbora

CIK BiH usvojio pravila Christiana Schmidta i najavio raspisivanje lokalnih izbora


Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine usvojila je ključne podzakonske akte u sklopu priprema za lokalne izbore 2024. godine.

Ove mjere su usvojene nakon što je Odluka visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta, stupila na snagu 26. marta 2024. godine, donoseći značajne izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

Na sjednici CIK-a odobreno je 26 podzakonskih akata koji su neophodni za uspješnu provedbu nadolazećih izbora, uključujući i prečišćene tekstove koji će olakšati procese. Ovi akti stupaju na snagu odmah po donošenju i bit će objavljeni u jedinstvenom broju Službenog glasnika BiH.

Schmidtove izmjene uključuju uvođenje novih tehnologija u izborni proces, poput skenera, video nadzora na biračkim mjestima i elektronske identifikacije birača. Ove promjene također predviđaju pilot projekt u deset općina tijekom lokalnih izbora. Dodatno, CIK će imenovati predsjednike i zamjenike svih biračkih odbora širom države, koji ne smiju biti članovi političkih stranaka niti obavljati dužnosti u tijelima političkih stranaka. Ostale članove i zamjenike biračkih odbora imenovat će općinska izborna komisija na prijedlog političkih subjekata.

U okviru izmjena, Schmidt je također uveo ograničenja u vezi s djelovanjem medija tokom izborne kampanje, zabranio glasanje za više od tri osobe s jedne stranačke liste te onemogućio da osobe osuđene za ratne zločine biraju ili budu birane na izborima.

CIK BiH najavio je da će nove izborne akte i informacije o raspisivanju izbora objaviti na svojoj web stranici iduće sedmice, kada će zvanično i biti raspisani izbori.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija