Pandurević: SNSD urušava Narodnu skupštinu RS

Pandurević: SNSD urušava Narodnu skupštinu RS


Aleksandra Pandurević, članica Predsjedništva Srpske demokratske stranke (SDS), kritikovala je SNSD zbog načina na koji su tretirali Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS).

Ona je izjavila da su time urušili skupštinsku instituciju do tačke kada je ostalo samo “temelje da joj iskopaju.”

Komentarišući najavu SNSD-a da će učestvovati na lokalnim izborima koje je raspisala Centralna izborna komisija (CIK) BiH, Pandurević je rekla da je od početka jasno kako su zloupotrijebili NSRS da varaju građane Republike Srpske. Istaknula je da SNSD svoje ponašanje temelji na uvjerenju da narod smatra neinteligentnim, dok su NSRS ponizili kroz svoje političke igre.

U međuvremenu, ministar finansija BiH Srđan Amidžić postupio je prema zakonima koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, odobrivši sredstva za provođenje izbora. Istovremeno, pozivi SNSD-a članovima općinskih i gradskih izbornih komisija (OIK i GIK) da podnesu ostavke, pokazali su se kao dvostruka igra, tvrdi Pandurević. SNSD je u isto vrijeme tražio od CIK-a da potvrdi članove komisija u nekoliko općina kojima je istekao mandat.

Pandurević smatra da SNSD koristi Narodnu skupštinu za zatezanje konopca, dok drugačije djeluje u Sarajevu, što skupo košta Republiku Srpsku. Primjećuje da se u NSRS usvajaju zaključci o odbijanju evropskih zakona dok se ne usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH, dok se u Sarajevu istovremeno donosi deset zakona, čime se SNSD hvali kao “motor evropskih integracija.”

Pandurević je kritizirala SNSD i zbog dvostrukih standarda u vezi sa Sudom i Tužilaštvom, navodeći da su više puta najavljivali referendum, ali su u Sarajevu povećavali njihove budžete. Dodala je da umjesto nezavisne Republike Srpske, SNSD-ova politika dovodi do slabe, osiromašene i međunarodno izolovane RS.

Na kraju, Pandurević je ocijenila da Dodikove najave o održavanju izbora prema vlastitom izbornom zakonu 2026. godine imaju jednaku težinu kao i njegove ranije najave referenduma o nezavisnosti.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija