Hoće li se dobiti neradna nedjelja? Danas Parlament FBiH raspravlja o tome

Hoće li se dobiti neradna nedjelja? Danas Parlament FBiH raspravlja o tome


Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH danas će održati sjednicu na kojoj će glasati o zakonima koji uređuju poduzetničku infrastrukturu, potiču razvoj male privrede, uvode neradnu nedjelju i regulišu djelatnost psihologa.

Prijedlozi zakona o poduzetničkoj infrastrukturi i poticanju razvoja male privrede već su usvojeni u Predstavničkom domu. Ako delegati odobre ova zakonska rješenja, stupit će na snagu osmog dana od objave u Službenim novinama FBiH.

Zakonom o poduzetničkoj infrastrukturi prvi put se uspostavlja zakonski okvir za sve vidove poduzetničke infrastrukture u Federaciji. Cilj je da ovaj sistem čine poduzetničke zone, potporne institucije, tehnološko-poduzetnički centri i slobodne zone. Registar poduzetničke infrastrukture bit će integrirana elektronska baza podataka subjekata poduzetničke infrastrukture, a postojeći subjekti će biti dužni podnijeti zahtjev za upis u roku od 90 dana od stupanja zakona na snagu.

Vlada smatra da je usvajanje ovog zakona ključno za razvoj malih i srednjih preduzeća, koja se bez uređene poduzetničke infrastrukture teško mogu razvijati, kvalitetno organizovati i biti konkurentna na međunarodnom tržištu.

Cilj zakona o poticanju razvoja male privrede je stvaranje poslovnog okruženja koje će omogućiti stabilno i uspješno poslovanje novih i postojećih subjekata male privrede.

Delegati će danas odlučivati i o nacrtima zakona o unutrašnjoj trgovini, djelatnosti psihologa te izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova. Nacrtom zakona o unutrašnjoj trgovini predviđa se da radnici konačno dobiju neradnu nedjelju, dok se nacrtom o djelatnosti psihologa po prvi put uređuje ova oblast.

Pored toga, delegati će razmatrati i izmjene zakona o kontroli cijena, izvršenju krivičnih sankcija i radu, te usvajanje Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije BiH za period 2021. – 2027. godina. Također, na dnevnom redu je i prihvatanje zaduženja za Drugi projekat podrške zapošljavanja i projekt Gradski prijevoz u Sarajevu – B.

Sjednica je počela u 12 sati u zgradi Federalnog parlamenta.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija