Ovo su potencijalni kandidati za (grado)načelnike u Zenici i Žepču

Ovo su potencijalni kandidati za (grado)načelnike u Zenici i Žepču


HDS i SDA u Žepču žele poraziti Matu Zovku, dok se u Zenici protiv Fuada Kasumovića bore SDA, SDP i Pokret. Očekuje se tijesna borba za svaki glas.

Utrka za načelnike i gradonačelnike u Zeničko-dobojskom kantonu obećava veliku zanimljivost. Novost je formiranje stranačkih blokova sa zajedničkim kandidatom, sve s namjerom da se poraze oni koji su dugo na vlasti.

Žepče

U Žepču su poznata tri kandidata za načelnika Općine. Andrej Kajić predstavlja nedavno osnovani Hrvatski demokratski savez (HDS), Mato Zovko, koji je već sedam puta biran za načelnika, ponovo je kandidat HDZ-a BiH, dok će Suvad Hadžić iz Željeznog Polja najvjerovatnije biti kandidat SDA.

Prema trodnevnoj anketi lokalnog portala Zepce.ba, u kojoj je učestvovalo 1.036 osoba, 340 ili 32% ispitanika planira podržati HDS, 287 ili 27% će glasati za HDZ BiH, 270 ili 26% će svoj glas dati SDA, 44 ili 4% će podržati SDP, dok 95 osoba ili 9% ne namjerava glasati za nijednog od navedenih kandidata.

Prema informacijama iz Žepča, Kajić ima podršku među svećenicima, što znači da bi, ako Crkva utiče na vjernike katoličke vjeroispovijesti, Mato Zovko mogao prvi put poslije rata izgubiti izbore u ovoj općini. S druge strane, ako SDA krene ofanzivno u izbore uz podršku svih struktura, uključujući i Islamsku zajednicu, Bošnjaci bi imali značajne šanse da prvi put dobiju načelnika u Žepču.

Dobro je poznato da između Mate Zovke, člana Predsjedništva HDZ-a BiH, i Josipa Martića, predsjednika Županijskog odbora HDZ-a, s jedne strane, te Ive Tadića i njegove grupe okupljene oko HDS-a, s druge strane, vlada netrpeljivost.

Zenica

U Zenici se očekuje borba između Fuada Kasumovića, koji još nije odlučio da li će se kandidovati, Spahije Kozlića kao mogućeg kandidata SDA, Almira Babajića iz SDP-a i Adnana Šabanija iz Pokreta.

Fuad Kasumović je već duboko u pripremama za predstojeće izbore. Iako su mnogi očekivali da će sudski proces vezan za Zenicatrans u Kantonalnom sudu Zenica, u kojem je on glavni osumnjičeni, biti okončan ovog proljeća i rezultirati njegovom osudom, što bi ga izbacilo iz izborne utrke, to se nije desilo. Suđenje se nastavlja, a bez obzira na ishod, presuda će biti prvostepena i Kasumović će imati pravo na žalbu. Dakle, nema prepreka za njegovu kandidaturu. Također, priče o drugom kandidatu Bosanskohercegovačke inicijative, kojeg “Kasumović priprema za izbore”, nisu utemeljene.

Spahija Kozlić, akademski profesor, uživa podršku većine mjesnih odbora SDA i biće njihov kandidat za gradonačelnika Zenice. Dok bi dio zeničkog SDP-a radije podržao Kasumovića, kao što su to učinili prije četiri godine, viši stranački nivoi su insistirali na tome da stranka mora imati vlastitog kandidata. Trenutno, najveću podršku unutar SDP-a ima Almir Babajić, delegat u Domu naroda Federacije BiH.

Šta je sa ostalima?

“Pregovaramo sa nekoliko političkih opcija o mogućem zajedničkom kandidatu za gradonačelnika Zenice. Naš prijedlog je Adnan Šabani, aktuelni ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija te zaštite okoliša Zeničko-dobojskog kantona, izjavio je Alen Kapković, predsjednik Pokreta, za Oslobođenje.

Prema njegovim riječima, Pokret vidi sve opcije kao potencijalne partnere, osim Kasumovića i njegove stranke, za koju očekuju da će biti poražena na izborima.

Snaga naroda BiH još uvijek nije odlučila hoće li imati svog kandidata. Ako bude, najvjerovatnije će to biti Ramo Isak, trenutni ministar unutrašnjih poslova FBiH. Naprijed također nije donio konačnu odluku. U igri je i nezavisni kandidat Hasan Kreho.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija