Bivši direktor agencije Vinko Jakić potrošio službenih 6.534,75 KM na parfeme i iPhone

MOSTAR, 16. lipnja (FENA) – Ravnatelj Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Vinko Jakić kazao je u četvrtak u Mostaru kako je Vlada FBiH usvojila Nacrt izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine, a kojim će biti olakšan rad tužiteljstvima u provođenju financijskih istraga. Foto FENA/Monika Ćubela Savić

Vinko Jakić, nekadašnji direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, nije štedio početkom 2023. godine.

„Avaz“ je došao do računa kupovine Jakića koji je u januaru prošle godine kupio mobilni telefon iPhone 14 Pro Max, koji je koštao 3.335 KM. Uz telefon, Jakić je kupio i punjač, uključujući onaj za automobil, ukupno potrošivši 3.500 KM.

Foto: Avaz

Nakon manje od dva mjeseca, 7. marta, potrošio je više od 3.000 KM na parfeme, kupivši čak 16 komada. Nije poznato kome je Jakić poklanjao ove parfeme, kao ni za koga je bio namijenjen iPhone 14 Pro Max. Ukupno, na ove dvije kupovine potrošio je tačno 6.534,75 KM.

Foto: Avaz

Dok je bio na čelu Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, uočene su brojne nepravilnosti. Jakić je smijenjen u avgustu 2023. godine, a revizorski izvještaji su dodatno ukazali na njegove propuste.

Posljednji revizorski izvještaj otkrio je da trajno oduzeti novac u iznosu od 2.471.649 KM, koji je bio deponiran na računu posebnih namjena pod upravom Agencije za upravljanje oduzetom imovinom, nije uplaćen na jedinstveni račun trezora kao prihod FBiH, čime je oštećen budžet Federacije.

Inače, Jakić je poznat i po tome što je lagao da ide u posjetu USKOK-u, dok je, zapravo, bio u privatnoj posjeti Zagrebu. Protiv Jakića je podnesena i prijava Tužilaštva KS zbog zloupotrebe budžetskog novca.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79