SDS ne može na izbore zbog američkih sankcija, SNSD može

SDS ne može na izbore zbog američkih sankcija, SNSD može


Srpska demokratska stranka (SDS) neće moći učestvovati na predstojećim lokalnim izborima zbog američkih sankcija koje su onemogućile otvaranje računa u bankama. Prema Izbornom zakonu BiH, politička stranka bez bankovnog računa ne može biti ovjerena za učešće u izbornom procesu.

Centralna izborna komisija BiH (CIK) naglasila je da prijave za ovjeru političkih stranaka ili nezavisnih kandidata moraju uključivati broj računa za finansiranje izborne kampanje.

“U skladu sa Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2024. godine, prijava za ovjeru političke stranke ili nezavisnog kandidata mora da sadrži broj računa političke stranke, odnosno nezavisnog kandidata za finansiranje izborne kampanje, kao i izvještaj о prometu posebnog računa za finansiranje troškova izborne kampanje,” saopćeno je iz CIK-a.

SDS od marta ove godine nema nijedan račun u banci zbog sankcija Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Ova stranka je jedina politička partija u BiH koja se nalazi na crnoj listi Kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC). Prema informacijama, jedini račun koji je SDS imao bio je u banci u Republici Srpskoj, ali je ugašen zbog američkih sankcija.

Sjedinjene Države su početkom godine izvršile pritisak na banke u BiH da zatvore račune svim osobama i entitetima pod sankcijama. Dok je primarni cilj bile kadrovi SNSD-a, uključujući Milorada Dodika, efekti su najviše pogodili SDS. Naime, SNSD nije pod sankcijama SAD-a i ima otvorene račune u bankama, što im omogućava učešće na izborima.

U SDS-u trenutno razmatraju mogućnost preregistracije stranke kako bi izbjegli sankcije, ali i taj plan nosi rizike. Prema novim amandmanima na Izborni zakon BiH, koje je nedavno nametnuo OHR, samo politički subjekti sa predstavnicima u vijećima ili skupštinama imaju pravo na članove biračkih odbora. Ako SDS promijeni ime, postao bi novi politički subjekt bez prava na članove biračkih odbora.

Ova situacija predstavlja ozbiljan izazov za SDS, dok SNSD može nesmetano nastaviti s pripremama za izbore. Ukoliko SDS ne pronađe rješenje do roka za prijavu, koji ističe 24. maja 2024. godine u 16:00 sati, neće moći učestvovati na lokalnim izborima.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija