Benjamina Karić ugostila Emelu Mujanović: Poražavajuća je vijest da neće ostati nijedna vojnikinja sa hidžabom u OSBiH

Benjamina Karić ugostila Emelu Mujanović: Poražavajuća je vijest da neće ostati nijedna vojnikinja sa hidžabom u OSBiH


Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, razgovarala je danas sa Emelom Mujanović, pripadnicom Oružanih snaga BiH koja je odlučila napustiti ovu instituciju zbog zabrane nošenja hidžaba.

“Poražavajuća je vijest da nakon Emele neće ostati nijedna vojnikinja sa hidžabom u OSBiH. Sarajevo, grad koji baštini dugu tradiciju zajedničkog života, koji u svijet šalje poruku o slobodi, ličnoj i vjerskoj, ovo doživljava svojim porazom. Kao ponosna Sarajka, kao žena, kao gradonačelnica, neću i ne mogu šutiti o tome!”, napisala je Karić

Kako je dodala, hidžab nikada ne smije biti prekretnica u profesionalnom razvoju Emele Mujanović i nijedne Sarajke.

“Hidžab je ponos i stil života, nikako barijera. Emela u ovoj borbi nije sama. Emela je školovana vojnikinja, Emela je majka tri djevojčice od 10, 8 i 7 godina. Emela je heroina koju svi trebamo podržati i zadržati na poslu koji voli i za koji se školovala!”, napisala je Karić.

Inače, Mujanović je duže vrijeme u sporu s državom zbog zabrane nošenja hidžaba u vojnoj službi. Tim povodom je prošle godine imala sastanak s ministrom odbrane Zukanom Helezom koji je, kako je kazao advokat Emir Kovačević, pokazao dobru volju da pomogne u rješavanju problema.

Posljednja informacija vezana za ovaj slučaj bila je ona iz januara kada je Ustavni sud donio presudu da zabrana nošenja marame u Oružanim snagama BiH ne krši Ustav.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija