Klub SDA uputio zahtjev za smjenu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića zbog negiranja genocida

Klub SDA uputio zahtjev za smjenu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića zbog negiranja genocida


Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnio je inicijativu za smjenu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića.

Razlog za ovu inicijativu je Nešićevo gostovanje 21. maja 2024. godine na jednoj srbijanskoj televiziji, tokom kojeg je vrijeđao žrtve i negirao genocid u Srebrenici.

“Posljednji istup Nenada Nešića nije prvi kojim pokazuje da nije dostojan funkcije koju obnaša, ali je naročito uvredljiv za žrtve genocida, te je nužna njegova smjena sa pozicije ministra sigurnosti BiH. Nešić je ovim istupom počinio krivično djelo propisano članom 145a stav 1, stav 3, stav 4, stav 5 i stav 7 Krivičnog zakona BiH, te Klub SDA poziva Tužilaštvo BiH da pokrene krivični postupak protiv njega,” naglasili su iz SDA.

Klub SDA zahtijeva od rukovodstva Predstavničkog doma da Inicijativu za smjenu uvrsti na dnevni red prve naredne sjednice. Također, pozivaju zastupnike ostalih parlamentarnih stranaka, posebno one koji su glasali za Nešićevo imenovanje, da podrže navedenu inicijativu.

Na Nešićevo gostovanje i vrijeđanje žrtava genocida reagovala je i Islamska zajednica u BiH, koja je oštro osudila takav ispad državnog ministra sigurnosti.

Ova inicijativa predstavlja pokušaj Kluba SDA da osigura odgovornost za neprihvatljive izjave i postupke državnih zvaničnika, te da zaštiti dostojanstvo žrtava genocida u Srebrenici.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija