Konaković: BiH šalje protestnu notu zemljama koje su glasale protiv Rezolucije o Srebrenici

Konaković: BiH šalje protestnu notu zemljama koje su glasale protiv Rezolucije o Srebrenici


Nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, Bosna i Hercegovina planira poslati protestnu notu svim zemljama koje su glasale protiv.

Ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković, istaknuo je važnost toga koraka, naglašavajući da se radi o ljudskoj obvezi.

Rekao je da je ovo vrijeme borbe za istinu, a ne pobjeda ili utakmica, te da je važno da su se većina zemalja u svijetu svrstale na stranu istine.

Dodaje da će Vučić i lider RS-a Milorad Dodik svom narodu morati objasniti zašto su govorili o kolektivnoj krivici.

“Bili su vrlo agresivni. Vučić je uspio minimalizirati i velike svjetske sile. To su posljedice o kojima će on morati odgovarati, prije svega javnosti Srbije. Bilo je vrlo teško u zadnje vrijeme se baviti diplomatijom BiH. Zahvalio bih se Lagumdžiji, Komšiću i Bećiroviću. Imali smo stotine kontakata s ambasadama drugih zemalja. Razbijali smo neistine o kojima su nas pitali”.

Konaković je također pozvao susjedne zemlje da smire strasti i vrate se rješavanju svakodnevnih problema, ističući važnost nastavka puta ka EU.

Osvrnuo se i na izjave predjednika entiteta RS-a Milorada Dodika, ocijenivši ih besmislenima te istaknuo da je njegova obaveza sjesti za stol s Dodikom radi održavanja koalicije na zajedničkim prioritetima, posebno na putu ka EU.

“Ova Dodikova izjava je još jedna u nizu besmislenih. On je prije nekoliko sedmica nudio pare za mioran razlaz, to govori o njegovom trenutnom stanju. On se sam tu doveo. Napadjući institucije došao je u crnu rupu. Napadao je Sud, pred tim Sudom sad sjedi kao optuženik. Napadao je OHR, sad izlazi na izbore po pravilima OHR-a. Njegove priče o bilo kakvom razlazu direktan su udar na Dejtonu. Bilo kakav pokušaj djelovanja u tom smislu institucije će se suprostavitui. Dodik i SNSD su politička realnost. Imaju alat za blokade i deblokade. Moja obaveza jeste da sjednim s Dodikom, iako mi se ne ide na te sastanke. Ali, iz tih sastanaka se izrodio najveći uspjeh BiH u zadnjih 10-ak godina. Koaliciju ćemo pokušati održati na nekim zajedničkim prioritetima, a prije svega na putu ka EU”, rekao je.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija