Damir Arnaut, ambasador BiH u Njemačkoj oštro kritikovao Fortu i Našu stranku zbog mogućeg imenovanja Vukoje

Damir Arnaut, ambasador BiH u Njemačkoj oštro kritikovao Fortu i Našu stranku zbog mogućeg imenovanja Vukoje


Ambasador Bosne i Hercegovine u Njemačkoj, Damir Arnaut, uputio je apel članovima Naše stranke, uoči glasanja o imenovanju Marin Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Njemačkoj, Damir Arnaut, uputio je apel članovima Naše stranke, uoči glasanja u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine o imenovanju Marin Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH. Arnaut se obratio sedmorici zastupnika Naše stranke koji će sudjelovati u ovoj važnoj odluci, pozivajući ih da se pridržavaju ustavnih normi i principa stranke.

“Znam da je ova odluka kolektivna, ali odgovornost leži na vama. Nakon prve pogrešne odluke Ustavnog suda, rukovodstvo stranke će se sakriti iza vaših glasova. Stoga vas molim da poštujete Ustav BiH, ustaljene procedure i principe koje zastupamo,” poručio je Arnaut.

Arnaut je naglasio da je Predstavnički dom dužan birati sudije prema Ustavu BiH, te je upozorio zastupnike da ne nasjedaju na tvrdnje kako su prisiljeni glasati samo za jednog kandidata kojeg je odabrala petočlana komisija. Naveo je kako su procedure na snazi od 2005. godine te da su oni dužni pridržavati se tih procedura.

“Prethodni izbori su također bili politički motivirani, ali su barem poštivali procedure. Sada je važno da ne ponavljamo te greške i da biramo sposobne, a ne podobne,” kazao je Arnaut, dodajući primjer vlastitog iskustva kada je bio jedan od pet kandidata za sudiju 2008. godine.

Arnaut je također upozorio zastupnike da ne podlegnu pritiscima opozicije da izaberu drugorangiranu kandidatkinju Sanelu Gorušanović-Butigan, za koju je kazao da je podržavala Milana Tegeltiju, bivšeg predsjednika VSTV-a. Pozvao je zastupnike da insistiraju na svom ustavnom pravu da biraju te da razmotre više kandidata prije donošenja konačne odluke.

“Insistirajte na ocjenjivanju stručnosti kandidata i ne vjerujte da je ocjena petočlane komisije konačna. Pet glava nisu pametnije od pedeset,” naglasio je Arnaut.

Na kraju, Arnaut je istakao da se ne slaže s predsjednikom Naše stranke, Edinom Fortom, koji predlaže ispitivanje kandidata o ključnim ustavnim pitanjima tek od idućeg glasanja. Naveo je da ta praksa treba započeti već sada.

“Ovaj apel je najmanje što mogu učiniti kako bih opravdao povjerenje onih koji su mi dali glas, ponavljajući obećanje da ćemo poštovati vladavinu prava, meritokratiju, pravila i procedure,” zaključio je Arnaut.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija