Ponovo zamućenje rijeke Blihe: Ekološki incident uznemirio posjetioce

Ponovo zamućenje rijeke Blihe: Ekološki incident uznemirio posjetioce


U posljednja dva dana ponovo je došlo do zamućenja rijeke Blihe, koja je dobila neprirodnu sivu boju, što predstavlja još jedan u nizu sličnih ekoloških incidenata koji se periodično ponavljaju već duže vrijeme.

Ovom prizoru mogli su svjedočiti posjetioci vodopada Blihe, koji su bili neugodno iznenađeni, rekao je direktor Turističke zajednice općine Sanski Most, Edis Rasavac.

On je potvrdio zamućenje rijeke i postavio pitanje dokle će nadležne inspekcije ignorisati ovaj problem. Treba napomenuti da je ovaj vodopad prošle godine zabilježio oko 50.000 turističkih posjeta.

“Poduzet ćemo odgovarajuće radnje i ponovo obavijestiti nadležne inspekcije i institucije, prije svega Ministarstvo za turizam i zaštitu okoliša Federacije BiH. Nedavno smo dobili uvjeravanja da će se aktivirati inspekcija za prirodu u vezi s ovim problemom”, izjavio je Rasavac. Dodao je da ih ova pojava posebno uznemirava jer se bliži početak ovogodišnje turističke sezone.

Ovakvi događaji uznemiruju lokalnu javnost, posebno ljubitelje prirode i ekologe.

Dosadašnji slučajevi pokazali su da je razlog zamućenja eksploatacija mrkog uglja na obližnjim rudokopima, pri čemu se jalovina odlaže u lokalne potoke koji se ulijevaju u rijeku Blihu.

Razlog zamućenja je ispuštanje krečnjačkog vapnenca u riječnu vodu, zbog čega Bliha dobija neprirodnu bijelu ili sivu boju. Općinska inspekcija ranije je informisala da su u svim dosadašnjim slučajevima postupali u skladu sa zakonskim nadležnostima i prijavljivali ovakve događaje nadležnoj federalnoj inspekciji zaduženoj za kontrolu vodotoka.

Ekolozi ističu da taloženje krečnjaka na dnu rijeke mijenja riječnu koritu, ugrožavajući autohtonu floru i faunu. Rijeka Bliha je desna pritoka Sane, a na njoj se nalazi vodopad koji predstavlja jedinstvenu turističku atrakciju na ovim prostorima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija