Udruženja žrtava traže reakciju Schmidta zbog Dodikove najave o promjeni imena Srebrenice

Udruženja žrtava traže reakciju Schmidta zbog Dodikove najave o promjeni imena Srebrenice


Udruženje žrtava i svjedoka genocida te Udruženje “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa” izdali su saopćenje nakon najava predsjednika RS-a Milorada Dodika i načelnika Srebrenice Mladena Grujičića o mogućoj promjeni imena ove općine.

Prema saopćenju, negatorima genocida očito ne nedostaje fašističkih ideja, uključujući mijenjanje imena mjesta gdje su počinili teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Podsjetili su da su već promijenili imena ulica, škola i gradova te proglasili nacionalnim interesom negiranje svega što ima prefiks bosanski, uključujući i bosanski jezik.

“Ne bi nas iznenadilo da Prijedor pokušaju nazvati Stakićevo, Banjaluku Brđaninovo, Sarajevo Karadžićevo, Srebrenicu Mladićevo, a prijedlog razdruživanja Dodika od BiH i njegovu imaginarnu državu – Dodikovo. Na njihovu žalost, njihove zločine i zločinačke planove presudili su MKSJ i Sud pravde te zabilježili i imena stratišta. Mijenjati mogu imena gradova, ali istinu sakriti ne mogu,” navedeno je u saopćenju.

Udruženja su zatražila od visokog predstavnika i međunarodne zajednice da “zaustave ludilo koje provodi režim jednog čovjeka.”

Podsjetimo, nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, Dodik je otkrio ideju da bi srpski politički predstavnici u Srebrenici mogli pokrenuti inicijativu za promjenu naziva grada.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija