Nesvakidašnji slučaj u Istočnoj Sarajevu: Dječaci progutali novčiće i završili u bolnici

Nesvakidašnji slučaj u Istočnoj Sarajevu: Dječaci progutali novčiće i završili u bolnici


U Bolnicu “Srbija” u Istočnom Sarajevu, u roku od dva sata, primljena su dva dječaka uzrasta od 16 mjeseci i pet godina koja su progutala novčiće, saopšteno je danas iz ove zdravstvene ustanove.

Načelnik Odjeljenja za otorinolaringologiju i cervikofacijalnu hirurgiju bolnice “Srbija,” Đorđe Pejić, upozorio je da su ovakve situacije potencijalno opasne i da roditelji moraju paziti čime se djeca igraju.

Pejić je naveo da je šesnaestomjesečnom dječaku sinoć hirurškim putem iz jednjaka uklonjen novčić od 10 feninga. “Dječak je u igri sa stola uzeo kovanicu i progutao je, nakon čega je povraćao nekoliko puta. Srećom, nije došlo do gušenja, gubitka svijesti ili problema s disanjem,” rekao je Pejić, prenose Nezavisne.

Nedugo nakon ovog incidenta, u urgentni blok bolnice stiglo je petogodišnje dijete sa sumnjom na strano tijelo u jednjaku. Roditelji su naveli da je dječak progutao kovanicu od 10 feninga odmah nakon večere, ali nije imao nikakve tegobe. Nakon dijagnostičke obrade, novčić je uspješno uklonjen.

Pejić je istakao da u ovim slučajevima djeca nisu bila direktno životno ugrožena, ali je naglasio važnost pravovremene reakcije roditelja. “U posljednje vrijeme primjećujemo sve veći broj djece sa stranim tijelima u nosu, a nakon ova dva identična slučaja s kovanicama u jednjaku, osjećamo potrebu da upozorimo roditelje na potencijalnu opasnost,” rekao je Pejić.

Roditeljima se savjetuje da ne gube djecu iz vida tokom igre, da uklanjaju sitne predmete poput kovanica, kuglica nakita, sitnih dijelova igračaka i drugih sličnih predmeta koji mogu postati strano tijelo. Također, preporučuje se da djeci ne daju bombone, kikiriki, bademe i koštunjavo voće s košpicama, te da ne dozvoljavaju djeci da se igraju pasuljem, graškom i drugim mahunarkama. Pejić naglašava važnost izbjegavanja situacija u kojima bi djeca mogla pričati, trčati ili se smijati dok jedu, jer to može dovesti do ozbiljnih posljedica.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija