Kupovina stana postala nemoguća misija: Garsonjere oko 130.000 KM

Kupovina stana postala nemoguća misija: Garsonjere oko 130.000 KM


Da bi jedna četvoročlana porodica mogla danas ući u projekat kupovine stana na kredit od 60 kvadratnih metara, neophodno je da ima ukupna mjesečna primanja od najmanje 4.600 do 5.100 maraka. Iako cijene nekretnina rastu, potražnja ostaje visoka.

Cijene stanova u Banjoj Luci, dosegle su vrtoglave iznose. U centru Banje Luke, cijena kvadrata stana može dosegnuti i do 6.000 maraka. Prosječan građanin sa bruto platom od oko 2.000 maraka teško može razmišljati o kupovini stana. Primjeri pokazuju da stanovi od 80 kvadratnih metara koštaju oko 667.000 KM, dok penthausi mogu dosegnuti cijenu od 512.000 KM.

Uprkos visokim cijenama i inflaciji, potražnja za nekretninama ne opada. Direktor agencije za nekretnine Remax, Dragan Milanović, kaže za BN da kupci često čekaju da vide hoće li cijene pasti, no s obzirom na stabilizaciju tržišta, potražnja se vraća. Ipak, prostora za značajno poskupljenje nema, ali ni za pojeftinjenje.

Najskuplji kvadrat stambenog prostora u Banjoj Luci doseže 7.000 KM, dok u Sarajevu cijena ide do 9.000 KM. Garsonjere od dvadesetak kvadrata u centru Banje Luke sada koštaju oko 130.000 KM, što znači da je cijena kvadrata preko 4.000 maraka.

Barbara Fabić, vlasnica i agent agencije Fakom nekretnine BL, ističe da se potražnja za nekretninama nije smanjila, ali da je došlo do smanjene potražnje za zakup zbog povećanja kupovine kao investicije.

Ekonomista Zoran Pavlović dodaje da su investitori dodatno opterećeni činjenicom da su kupci rezervisani prema ulaganju u nekretnine. Nedostatak radne snage na gradilištima i oprez banaka pri kreditiranju investitora dodatno otežavaju situaciju.

Ako ne želite ulaziti u kredite, da biste uštedjeli 140.000 KM za stan u narednih deset godina, trebali biste mjesečno izdvajati oko 1.150 maraka. Za prosječne građane BiH, to bi značilo odricanje od osnovnih životnih potreba poput hrane i plaćanja računa.

Za one koji žele luksuz, stanovi u kompleksu Bijeli dvor u centru Banje Luke, sa bazenima, wellness centrima i jacuzzijem, koštaju od 6.000 do 8.000 maraka po kvadratu.

Kupovina stana u našoj zemlji postala je pravi izazov, s obzirom na visoke cijene i ekonomske prepreke, ali potražnja na tržištu nekretnina ostaje nepromijenjena.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija