Iz Muzeja u Prijedoru nestalo 497 eksponata

Iz Muzeja u Prijedoru nestalo 497 eksponata


U Muzeju Kozare u Prijedoru, otkriveno je da nedostaje čak 497 umjetničkih djela i predmeta. Ova informacija postala je poznata nakon što je obavljena revizija.

Direktorica Muzeja Kozare, Dragana Mamić, istakla je važnost utvrđivanja odgovornosti za ovaj gubitak, naglašavajući da je ovo ozbiljan problem koji zahtijeva hitno djelovanje.

Jedna od značajnih činjenica je da revizija muzejske građe nije redovno obavljana. Iako je zakonski propisano da se revizija vrši svakih deset godina, u Muzeju Kozare ova praksa nije sprovedena u posljednjih 70 godina. Nedostatak redovne revizije predstavlja ozbiljan propust koji je doprinio ovom velikom gubitku.

Nestanak umjetničkih djela nije jedini problem koji je otkriven. Revizija je također pokazala da su neka djela koja se navodno nalaze u Muzeju Kozare zapravo odsutna i da nisu uvedena u inventarne knjige.

Najviše predmeta nedostaje u arheološkoj zbirci. Uprava Muzeja Kozare istakla je važnost transparentnosti i saradnje s inspekcijom kako bi se što brže i efikasnije riješio ovaj problem.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija