Maloljetnički brakovi mimo zakona: 221 nevjesta sa 15 i više godina

Maloljetnički brakovi mimo zakona: 221 nevjesta sa 15 i više godina


Podatak o 221 nevjesti koje su imale između 15 i 19 godina prilikom sklapanja braka prošle godine izaziva značajnu zabrinutost, s obzirom na to da dozvolu za takve brakove izdaje sud samo u iznimnim situacijama. Ovaj podatak, objavljen od strane Zavoda za statistiku RS, upućuje na problem maloljetničkih brakova koji mogu imati ozbiljne posljedice po maloljetnike, posebno djevojčice.

Iako se maloljetnički brakovi mogu sklopiti samo pod određenim uslovima predviđenim porodičnim zakonom, a maloljetna osoba mora imati najmanje 16 godina, prisustvo ovakvog broja brakova u ovoj dobi sugerira da postoje nepravilnosti u provođenju zakona i nedostatak zaštite maloljetnika.

Ombudsmeni za ljudska prava BiH ističu da su prisilni maloljetnički brakovi poseban problem, često povezani s trgovinom ljudima i drugim oblicima eksploatacije. Ističu da siromašna djeca, posebno ona koja pripadaju romskoj zajednici, predstavljaju posebno ranjivu grupu.

Komitet UN-a za prava djeteta je preporučio BiH da izmijeni porodične zakone entiteta kako bi se otklonili svi izuzeci koji omogućavaju sklapanje brakova za maloljetnike ispod 18 godina.

Nadalje, nedavno objavljeni Izvještaj o maloljetničkim brakovima u Republici Srpskoj ukazuje na nedostatak postupanja nadležnih sudova u ovoj oblasti. Iako su neki postupci pokrenuti, čini se da nisu adekvatno pratili situaciju ili djelovali preventivno kako bi zaštitili maloljetnike.

Centri za socijalni rad u Banja Luci i Bijeljini izvještavaju o slučajevima djece koja su stupila u brak bez službenog zaključenja pred matičnim uredom, što dodatno pokazuje složenost problema. Nedostatak svijesti o zloupotrebi bračnih zajednica i nedostatak dokaza često dovode do obustave postupaka ili prekvalifikacije krivičnih djela.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija