Foto: Bljesak.info
U Mostaru večeras dodijeljeni višemilionski ugovori

U Mostaru večeras dodijeljeni višemilionski ugovori


U ponedjeljak je u Mostaru upriličena dodjela 88 ugovora o financiranju u sklopu Programa prekogranične saradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu, čija vrijednost iznosi 4.2 miliona eura. Ova inicijativa ima za cilj jačanje saradnje kroz ekonomsku, socijalnu i demografsku revitalizaciju pograničnog područja.

Uz prisutnost hrvatskog ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića, predsjednice Vlade Hercegovačko-neretvanskeog kantona Marije Buhač, te gradonačelnika Mostara Marija Kordića, ugovori su uručeni korisnicima, među kojima su općine, gradovi, udruženja, organizacije, crkve i župe s područja BiH i Hrvatske.

Ministar Erlić istaknuo je kako je riječ o dodjeli ugovora za projekte koji će doprinijeti kulturnoj, obrazovnoj, sportskoj i drugim sferama saradnje, stvarajući dodanu vrijednost za stanovnike obje zemlje u pograničnom području. Također, naglasio je da se program provodi od 2021. godine i svake godine bilježi sve veći broj prijava, što ukazuje na rastući interes za saradnju.

Gradonačelnik Kordić istaknuo je važnost programa ne samo za stanovnike BiH, već i za proces povlačenja europskih sredstava. Naglasio je da je Republika Hrvatska pokazala veliko prijateljstvo i partnerstvo prema BiH na njenom europskom putu.

Dodatnu pohvalu programu izrazila je zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Darijana Filipović, istaknuvši važnost podrške koju Hrvatska pruža Hrvatima u BiH u pripremi za korištenje europskih fondova te proces pristupanja Europskoj uniji.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija