ViK nakon što je ukinuo usluge plaćanja bez provizije: Troškovi poslovanja su nam se od 2021. godine povećali za oko 18,8 miliona KM

ViK nakon što je ukinuo usluge plaćanja bez provizije: Troškovi poslovanja su nam se od 2021. godine povećali za oko 18,8 miliona KM


Rusmir Salić, direktor KJKP Vodovod i kanalizacija, tvrdi da se ovo kantonalno preduzeće nalazi u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji, o čemu su usmeno i pismeno više puta obavještavali nadležno ministarstvo, te da su zbog toga obustavili uslugu plaćanja provizije preduzeću BH Pošta.

Sarajevski ViK zbog finansijskih poteškoća prestaje snositi troškove provizije za korisnike

Ovako je direktor VIK-a odgovorio zastupniku u Skupštini KS Davoru Čičiću (SDP) koji je uputio inicijativu da se u sklopu VIK-a osiguraju blagajne gdje će građani moći plaćati račune bez provizije ili da se sa BH Poštom dogovori plaćanje računa bez provizije.

Iz VIK-a podsjećaju da je ugovor sa BH Poštom bio na snazi od 1. aprila 2023. do 30. aprila 2024. “gdje je preduzeće na svoj teret preuzimalo troškove provizije, a koji su u tom periodu iznosili preko 960.000 maraka”, prenosi Faktor.

Napominju da cijena usluge vode i odvodnje posljednji put donesena 2013. godine i nakon toga nije bilo njenih korekcija.

“Vlada KS imenovala je Nezavisno stručno tijelo 14. aprila 2022. čiji je zadatak bio da se utvrdi validnost kalkulacije i konačni prijedlog visine cijena usluge vodosnabdijevanja pitkom vodom, odvodnjom i prečišćavanje otpadnih voda za korisnike KJKP Vodovod i kanalizacija.

Neovisno stručno tijelo utvrdilo je konačan prijedlog visine cijene komunalnih usluga i dostavilo ga Vladi 14. marta na postupanje. Dostavljeno mišljenje do danas nije bilo predmet razmatranja – navode iz VIK-a.

Dodaju da se u međuvremenu desio niz poskupljenja na tržištu po više osnova, a na koje preduzeće nije moglo uticati što je automatski rezultiralo povećanjem troškova poslovanja.

“Troškovi poslovanja su se u periodu od 2021. godine do danas povećali za oko 18,8 miliona maraka. S obzirom na izuzetno tešku finansijsku situaciju u kojoj se nalazi preduzeće, a o kojoj smo više puta obavijestili Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša kako pismeno, tako i usmeno, prinuđeni smo obustaviti uslugu plaćanja provizije preduzeću BH Pošta.

Pored navedenih problema preduzeće zbog nepoštivanja Zakona o komunalnim djelatnostima KS ima i problem tekuće likvidnosti odnosno nije u mogućnosti izmirivati redovno svoje obaveze prema zaposlenicima i dobavljačima”, kaže direktor Vodovoda i kanalizacije Rusmir Salić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija