Osigurana sredstva za zapošljavanje mladih ljekara u Tuzlanskom kantonu

Osigurana sredstva za zapošljavanje mladih ljekara u Tuzlanskom kantonu


Vlada Tuzlanskog kantona (TK) je na svojoj sjednici odobrila Program unapređenja zdravstvene zaštite u zdravstvenim ustanovama tog kantona za 2024. godinu.

Ovaj program predstavlja podršku sufinansiranju zapošljavanja doktora medicine, a sredstva za njegovu realizaciju obezbijedit će Federalni zavod za zapošljavanje i Služba za zapošljavanje TK.

Program obuhvata finansiranje zdravstvenih ustanova od 1. juna 2004. godine do isteka angažmana doktora medicine putem sufinansiranja zapošljavanja.

Zavod zdravstvenog osiguranja TK je zadužen da u svojim planskim dokumentima za 2024. i 2025. godinu osigura dva miliona KM za unapređenje zdravstvene zaštite, čime će biti angažovano oko 70 doktora medicine s mjesečnim iznosom od 1.700 KM po doktoru.

Melika Saračević iz Zavoda zdravstvenog osiguranja TK izjavila je da će ova sredstva biti iskorištena za finansiranje angažmana mladih ljekara, čime će se značajno unaprijediti zdravstvena zaštita u kantonu. Pomoćnica direktora Zavoda, Amira Hurić, istakla je da je Služba za zapošljavanje TK provela konkurs i odabrala 70 doktora koji su zadovoljili uvjete.

Vlada TK je također usvojila informaciju o stanju mladih za 2023. godinu, koja će biti upućena kantonalnoj skupštini na dalje usvajanje.

Ministar kulture, sporta i mladih, Damir Gazdić, izjavio je da je u 2023. godini za podršku mladima izdvojeno 744.000 KM kroz nekoliko programa i javnih poziva, realiziranih preko resornog ministarstva.

U okviru Impakt inkubatora poslovnih ideja utrošeno je 220.000 KM, dok je za subvenciju kredita za stambeno zbrinjavanje mladih planirano 175.000 KM, od čega je podršku dobilo 73 korisnika. Isti iznos planiran je i za subvenciju vrtića za mlade bračne parove, čija su djeca pohađala predškolske ustanove, pri čemu je 161 korisnik ostvario pravo na naknadu.

Također, značajna sredstva su planirana za omladinska udruženja i fondacije, gdje je devet udruženja i šest fondacija ostvarilo dobit za sudjelovanje i stručno usavršavanje kroz važne aktivnosti i edukacije.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu, Samid Šarac, izložio je realizaciju proljetne sjetve u 2024. godini.

Planom je bilo predviđeno zasijavanje i sadnja površine od 44.184 hektara, dok je realizovana sjetva na 41.885 hektara, što čini 94,80% planirane površine. Najveći dio zasijanih površina zauzimaju kukuruz za zrno i silažni kukuruz, dok krompir zauzima najveću površinu među povrtnim kulturama.

Zaključeno je da se struktura sjetve razlikuje po općinama, s realizacijom od 87,03% u Gradačcu do 106,73% u općini Čelić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija