Vijeće ministara BiH danas raspravlja o radu državnih institucija i novim strategijama

Vijeće ministara BiH danas raspravlja o radu državnih institucija i novim strategijama


Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas, 10. juna, održava sjednicu na kojoj će razmatrati niz važnih prijedloga i izvještaja.

Na dnevnom redu je Prijedlog poslovnika o radu Vijeća ministara, koji je predložilo Ministarstvo pravde BiH. Također će se raspravljati o Prijedlogu odluke o usvajanju Strategije za borbu protiv korupcije za period 2024-2028, kao i Akcijskog plana za provedbu te strategije.

Novi zakoni i imenovanja

Jedna od ključnih tačaka na dnevnom redu je Prijedlog odluke o imenovanju članova Međuresorne radne grupe za izradu Nacrta zakona o razvojnoj i humanitarnoj pomoći BiH trećim zemljama. Pored toga, razmatraće se Prijedlog odluke o visini novčane naknade za rad u vojnodisciplinskim vijećima u Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH, kao i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju predstavnika BiH u Regionalni centar MARRI, koji se bavi inicijativama za migracije, azil i povratak izbjeglica.

Borba protiv pranja novca i kadeti u policiji

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o imenovanju Radne grupe za izradu Pravilnika o provođenju Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Također će biti razmatran Prijedlog odluke o utvrđivanju Plana prijema kadeta u policijske agencije na nivou institucija BiH za 2024. godinu.

Izvještaji o radu državnih institucija

Jedna od najvažnijih tačaka na današnjoj sjednici je razmatranje izvještaja o radu 52 državne institucije za 2023. godinu. Među tim institucijama su Ministarstvo finansija i trezora, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvo komunikacija i prometa, Ministarstvo civilnih poslova, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, Ministarstvo pravde, Generalni sekretarijat Vijeća ministara, Direkcija za evropske integracije, Direkcija za ekonomsko planiranje, Institut za akreditiranje BiH i Agencija za sigurnost hrane BiH.

Ova sjednica će biti ključna za donošenje odluka koje će oblikovati rad državnih institucija i usmjeriti borbu protiv korupcije i drugih izazova u narednim godinama.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija