Dvojica sportista iz Bijeljine: Od seoskog imanja napravili biznis

Dvojica sportista iz Bijeljine: Od seoskog imanja napravili biznis


Dugogodišnji prijatelji Zdravko Perić i Nemanja Makić iz Bijeljine, mladići od 24 godine, brzo su postali senzacija svojim originalnim pristupom na seoskom imanju “Farma pet jaja”. Njihove objave na društvenim mrežama, gdje šetaju goli do pojasa sa slamnatim šeširima po farmi, stekao je veliku popularnost.

Ideja za farmu slobodnog uzgoja koka nosilja nastala je u oktobru prošle godine na imanju Zdravkovog oca. Obojica su dugogodišnji zaljubljenici u sport, a jaja su im bile glavni izvor hrane zbog visokog sadržaja proteina i nutritivnih vrijednosti. Počeli su s 180 koka nosilja za vlastite potrebe i potrebe prijatelja sportista, ali su brzo morali povećati kapacitete zbog velike potražnje.

Danas, njihova farma broji oko 600 koka nosilja s dnevnom proizvodnjom od 500 do 550 jaja. Jaja prodaju putem društvenih mreža, ali i direktno snabdijevaju manje prodavnice, piljare i ugostiteljske objekte.

Uveli su besplatnu dostavu kupcima na kućnu adresu i organizirali kampanju za edukaciju o razlikama između kaveznog i slobodnog uzgoja.

Planiraju daljnje proširenje farme, uvođenje novih rasa koka nosilja kao što su italijanska rasa “leghorn” koja nosi bijela jaja i čileanska rasa “araukana” koja nosi zelena jaja.

Također razmatraju organsku proizvodnju i nadaju se podršci kroz registraciju firme i moguće podsticaje.

Zdravko Perić ističe prednosti slobodnog uzgoja kao što su bolji uslovi za koke, prirodna ishrana i pristup sunčanoj svjetlosti, u kontrastu s kaveznim sistemom koji će biti zabranjen u Evropi od 2027. godine. Njihov cilj je promovisati humane metode uzgoja i nadaju se da će takav pristup zaživjeti i u njihovoj zajednici.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija