Foto: Screenshot/Youtube
Sporazum SDA, SBiH i DF za lokalne izbore u Sarajevu: Poznati kandidati, NES odbio učestvovati

Sporazum SDA, SBiH i DF za lokalne izbore u Sarajevu: Poznati kandidati, NES odbio učestvovati


Sarajevu je održana zajednička konferencija za medije kantonalnih organizacija Stranke demokratske akcije (SDA), Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Demokratske fronte (DF) povodom zajedničkog nastupa na lokalnim izborima 2024. godine.

Na konferenciji su govorili predsjednici kantonalnih odbora ovih stranaka: Faruk Kapidžić (SDA), Albin Zuhrić (DF) i Almir Bečarević (SBiH).

SDA će imati kandidate za načelnike u šest općina: Stari Grad (Dženan Selimbegović), Vogošća (Migdad Hasanović), Ilijaš (Nermin Hodžić), Hadžići (Eldar Čomor), Trnovo (Ibro Berilo) i Ilidža (Samir Lokvančić). SBiH će kandidirati načelnike u dvije općine: Novo Sarajevo (Muamer Bandić) i Novi Grad (Semir Efendić), dok će DF imati kandidata za načelnika u Općini Centar (Denis Gratz).

Kapidžić je istakao da su se stranke dogovorile da se kandidati ne preklapaju u općinama te da će za općinske liste nastupati odvojeno. Zahvalio je Zuhriću i Bečareviću na saradnji i odgovornosti u, kako je rekao, suzbijanju “destrukcije Kantona Sarajevo”. Naglasio je da je ovo prvi korak prema izborima 2026. godine i uvod u “početak kraja trojke”.

Bečarević je ponovio da će SBiH kandidirati Semira Efendića za Novi Grad i Muamera Bandića za Novo Sarajevo, naglašavajući da podrška nije formalizirana pod nazivom poput “Trojka dva”, već je fokusirana na promjene stanja u društvu. Također je istaknuo da je NES bio pozvan na razgovore, ali su odustali zbog neslaganja oko broja kandidata.

Zuhrić je naveo da su razgovori između stranaka trajali nekoliko mjeseci i da DF podržava sporazum jer vjeruju u zajednički cilj i kandidate. Odbacio je optužbe o nelegalnim aktivnostima Kapidžića i naglasio da se DF ne stidi dogovora s SDA.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija