Dnevnica u BiH kao satnica u Evropi

Dnevnica u BiH kao satnica u Evropi


Razlika u cijeni rada između Bosne i Hercegovine (BiH) i većine evropskih zemalja je znatna. U BiH, konkretno u Federaciji BiH, prosječna bruto satnica iznosi 11,60 KM (oko 5,94 eura).

Ovaj podatak jasno pokazuje da je cijena rada u BiH daleko ispod evropskog prosjeka.

Za usporedbu, u nekim evropskim zemljama kao što su Norveška i Luksemburg, bruto satnica prelazi 50 eura. Na primjer, u Norveškoj je bruto satnica 54,50 eura (oko 106,61 KM), dok je u Luksemburgu 53,9 eura (oko 105,44 KM). Ove cifre pokazuju ogromnu razliku u cijenama rada.

U ostalim evropskim zemljama cijene rada su također znatno više nego u BiH.

Tako u Francuskoj, Njemačkoj, Austriji i Irskoj prosječna bruto satnica iznosi između 40 i 43 eura. Čak i u susjednoj Hrvatskoj, koja je geografski i ekonomski bliža BiH, prosječna bruto satnica je 14,40 eura (oko 28,17 KM), što je znatno više od one u BiH.

Ove razlike u satnicama reflektiraju ekonomske razlike među zemljama, kao i različite troškove života, standarde i ekonomsku razvijenost. BiH se suočava s izazovima kao što su niža produktivnost, visoka nezaposlenost i niži standardi života, što se ogleda u nižim platama.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija