Kako problem nelegalnih gradnji utiče na okoliš i sigurnost građana?

Kako problem nelegalnih gradnji utiče na okoliš i sigurnost građana?


Nelegalne gradnje postale su raširen problem u Bosni i Hercegovini, stvarajući brojne negativne posljedice za okoliš i sigurnost građana.

Iako se često čini da se ovakvi objekti grade brzo i jeftino, njihov dugoročni utjecaj na zajednicu može biti katastrofalan. Osim ekoloških šteta, nelegalne gradnje često su rezultat korupcije i dogovora između lokalnih moćnika i političara, što dodatno komplicira problem.

Nelegalne gradnje, koje su izgrađene bez adekvatnih dozvola i urbanističkih planova, često se nalaze u zaštićenim područjima, na obalama rijeka, ili na nestabilnom terenu. Ove gradnje ugrožavaju ekosisteme, narušavaju prirodne tokove vode i povećavaju rizik od poplava i klizišta. Neodgovarajuće građevinske metode i materijali dodatno pogoršavaju ove rizike, čineći ove objekte opasnima za stanovanje.

Jedan od ključnih faktora koji omogućava proliferaciju nelegalnih gradnji jeste korupcija. Lokalni moćnici često koriste svoj utjecaj da bi osigurali dozvole i podršku za ove projekte, često uz dogovor s političarima koji zatvaraju oči pred očiglednim kršenjima zakona. Talovi i dogovori između tih aktera rezultiraju građevinskim projektima koji nisu u skladu s propisima, ali prolaze bez sankcija zbog političkih zaštita.

Ovakva situacija ima ozbiljne posljedice po sigurnost građana. Zgrade koje nisu izgrađene prema standardima često su nesigurne, s lošom konstrukcijom koja ne može izdržati prirodne katastrofe poput zemljotresa. Ovo stavlja živote ljudi u opasnost i stvara dodatni pritisak na hitne službe i spasioce u slučaju nesreće.

Ekološke posljedice su također ozbiljne. Gradnja u zaštićenim područjima uništava staništa biljaka i životinja, narušava ravnotežu ekosistema i doprinosi zagađenju tla i voda. Bez adekvatnog urbanističkog planiranja, nelegalne gradnje često nemaju pristup osnovnim komunalnim uslugama kao što su kanalizacija i odvoz smeća, što dodatno povećava zagađenje.

Rješenje ovog problema zahtijeva hitne i odlučne mjere. Potrebno je pojačati inspekcijski nadzor i osigurati da se svi građevinski projekti provode u skladu sa zakonima i propisima. Borba protiv korupcije je ključna – transparentnost i odgovornost u izdavanju građevinskih dozvola mogu značajno smanjiti broj nelegalnih gradnji.

Također, neophodno je educirati građane o važnosti poštivanja zakona i propisa, kao i o posljedicama nelegalne gradnje. Samo kroz zajedničke napore vlasti, civilnog društva i građana moguće je riješiti ovaj problem i osigurati sigurnu i održivu budućnost za sve.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija